У «Ладомирії» показали, що одягали на Рівненщині на Різдво сто років тому (ВІДЕО)

2352 0

Ми у соцмережах:

Фото етнопарку

У жінок був набагато різноманітніший одяг, аніж у чоловіків

Сукня, що нагадує водну стихію або одяг з тваринними принтами. Саме такі образи пропонують астрологи та дизайнери для українок у новорічні свята. А ось наші предки понад століття тому мали зовсім інші тренди. Як одягалися українці у XIX столітті на зимові свята – показали у етнопарку «Ладомирія», йдеться у сюжеті телеканалу ІТВ. 

 

Свити, чемерки та кожухи. Ось такий різновид верхнього одягу носили українці століття тому. Тоді за вбранням можна було одразу визначити і статус людини. Чим вона заможніша - тим пишніший одяг і більше прикрас. У Центрі дослідження та відродження Волині представили декілька образів наших предків на різдвяні свята. Зокрема, степанський костюм з Сарненського району. Тоді Степань було містечком, і вбрання має назву - містечкове.


"Зверху ми бачимо свиту, вона не дуже орнаментована, але вона не зовсім рядова. А вона така святкова. І є прикраси називаються пацьорки. Ось в такому образі люди ходили в зимовий період. Єдине, що хустинка швидше за все була шерстяна", - розповідає засновник ГО «Центр дослідження та відродження Волині» Володимир Дзьобак.


Серед традицій наших предків було і те, що на свято хоча б одна річ, але мала бути новою. А якщо вже можливості не було, то це мало бути старе вбрання, але в ідеальному стані. Та от, якщо жінки мали не один десяток сорочок, то у чоловіків було все набагато простіше: їхня кількість в гардеробі коливалась у межах однієї або двох. Історик Володимир Дзьобак, зазначає, чоловіки жили за залишковим принципом: «Жінка собі ткала на спідницю, то та ж сама тканина йшла на виготовлення чоловічих штанів. Сорочка, могло бути дві, пояс і кожух, шапка і, звичайно, чоботи».


Важливим елементом зимового одягу є взуття. Жінки носили так звані румунки – теплі короткі зимові черевики на ґудзиках або на зав'язках спереду і чоботи-чорнобривці – двокольорове святкове взуття. Чоловіки ж носили прості чорні чоботи.

 

Зберігали українські селяни одяг у особливих місцях. Керсетки та спідниці – на жердинах під стелею, а зимовий верхній одяг – у коморі.
 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також