У латвійському дитячому садку дітям провели "урок патріотизму" люди у формі Waffen SS

1539 0

Ми у соцмережах:

У латвійському дитячому садку дітям провели "урок патріотизму" люди у формі Waffen SS

В одному з дитячих садків столиці Латвії два чоловіки у формі легіонерів латиської дивізії Waffen SS провели урок "патріотичного виховання", повідомляють місцеві ЗМІ.

Як виявилося, заняття з 3–4-річними вихованцями дитячого садка Pucite ("Совушка") провели представники асоціації "Латиський солдат" Іво Лембергс і Нормунд Ерумс. Під час уроку вони показали дітям гранати, пістолети, автомати і кулемет, якими воювали латиські легіонери SS під час другої світової війни. Коли саме було проведено цей урок "патріотичного виховання" — не уточнюється. У пострадянській Латвії бійці латиського легіону Waffen SS вважаються борцями за незалежність країни. Щороку 16 березня ветерани дивізії та їхні прихильники зі схвалення місцевої влади влаштовують ходу. Цього року в заході взяли участь понад тисяча осіб.

 
Ці акції неодноразово викликали невдоволення російської сторони, яка щорічно нагадує, що Нюрнберзький трибунал визнав SS злочинною організацією. Президент Латвії Андріс Берзіньш незабаром після останнього параду ветеранів СС у Ризі заявив, що не бачить підстав для критики заходів у день їхньої пам’яті 16 березня. На його думку, ще в 1950 році американська Комісія з переміщених осіб визнала, що латиські легіонери не є військовими злочинцями, а в 1955 році Верховна Рада СРСР прийняла постанову про їхню реабілітацію.
 
Латиський легіон SS було створено німецьким командуванням у роки другої світової війни на території Латвії з двох гренадерських дивізій. У березні 1943 року підрозділи легіону вступили в бій з Червоною Армією в районі річки Великої біля міста Острів Псковської області. Рейхсфюрер SS Генріх Гіммлер 24 березня 1943 року видав наказ, що уточнює поняття "латиський легіон" як загальне визначення для латишів, котрі проходять службу у всіх латиських військових формуваннях, включаючи поліцейські батальйони. Всього в лавах латиського легіону було близько 150 тисяч осіб.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також