У Мащі й сорочки унікальні

1039 0

Ми у соцмережах:

У Мащі й сорочки унікальні

У Рівненському краєзнавчому музеї презентували мистецтво одного села — Маща Костопільського району. Тут мешкає лише 650 осіб, проте серед них є багато творчих особистостей: талановиті ткалі, вишивальниці, різьбярі, художники та інші.

Маща_мистецтво села (63)

Маща славиться пісенними колективами
Маща_мистецтво села (40)
Наталія Ошурко
На презентацію виставки виробів народних умільців Наталія Ошурко приїхала з мамою та рідною сестрою. Її мама співає в ансамблі народної пісні «Світлина», а сестра з дитинства вишиває. А ось сама Наталія на виставку привезла шкатулки, млинки та інші предмети декору з паперової лози. Жінка розповідає, що спочатку, захопившись цим мистецтвом, виготовляла такі речі для себе, а тепер чоловік возить її роботи на продаж в Дубровицю. Вовчеса_Маща_мистецтво села (36)
Антоніна Вовчеса
85-літня Антоніна Вовчеса теж приїхала на виставку майстрів, адже в молодості була талановитою ткалею: — Вбрання, яке сьогодні на мені, я виткала і вишила сама, хустку сплела, — розповіла п.Антоніна. — Вдома в мене залишилися гребені, коловерстка та великий верстат. Все на горищі тепер.
уникальна сорочка_Маща_мистецтво села (69)
Дівчинка в унікальній сорочці
Маща — одне з небагатьох сіл Костопільського району, де збереглося кілька автентичних сорочок з унікальною для цього району оздобою. В одну з них була вдягнена дівчинка з місцевого хору. — Ці сорочки є дуже цінними, адже самобутність сіл стирається, — наголошує етнограф музею Алла Українець. — У Мащі сорочки не вишивали червоним, а повністю ткали, в тому числі орнамент смужками у верхніх частинах рукавів. Такі сорочки виготовляли майстрині тільки з цієї місцевості.
Дарина Гузенкова


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також