У пошуках прекрасного

7624 0

Ми у соцмережах:

У пошуках прекрасного

У кожного власне розуміння прекрасного і, відповідно, різні шляхи його пошуку. Проте у всі часи були місця, де прекрасне завжди знаходило собі притулок і де гарантовано його можна відшукати. Наше місто також не виняток, про це і говоримо сьогодні.

Я поведу тебе в музей Основне призначення такої установи, як музей — віднайти і зберегти для нащадків те, без чого їхнє розуміння минулого не буде повним. Неповне розуміння нашого з вами існування, мабуть, і чекає на майбутні покоління рівнян, судячи з небагатого вибору музеїв — у Рівному залишився єдиний музей — обласний краєзнавчий, усі інші позакривалися. Не стало музею комсомольської слави і музею-квартири Кузнецова, музею українського мистецтва, більшість експонатів космічної експозиції, котра колись розміщувалась у Свято-Воскресенському соборі, були подаровані житомирському музею космонавтики, і лише частина невеликих за розміром експонатів залишилася в краєзнавчому музеї. Як розповів його директор Володимир Мушировський, на виставковій площі 1600 м2 виставляється понад 138 тисяч експонатів основного фонду. Оскільки місця постійно не вистачає, час від часу одні експонати й цілі виставки змінюють інші. Нині усі бажаючі можуть відвідати експозиції «Старе Рівне», «Рівне-720», «Волинський іконопис», «Історія грошового обігу України», «Українська повстанська армія», «Промисли й ремесла Рівенщини» та інші. До найцінніших експонатів музею належить ікона Дорогобузької Богоматері (друга половина ХІІІ століття) та Острозька біблія, раритетні колекції стародруків, скарбів періоду Київської Русі, монет, зброї, народного одягу, археологічних знахідок. Завдяки кращому, ніж у минулі роки фінансуванню краєзнавчий музей відновив археологічні розкопки в Пересопниці, Дорогобужі, Хрінниках, Берестечку, що дозволяє поповнювати колекції новими знахідками. Нещодавно була проведена етнографічна експедиція селами південної Рівенщини. В результаті співпраці з культурно-освітнім центром у Смілі (Черкаська область) рівняни мають можливість відвідувати виставку комп’ютерного живопису «Ермітаж», на якій представлені комп’ютерні копії всесвітньо відомих художників. Щороку Рівне відвідує експозиція музею воскових фігур із Санкт-Петербурга. Рівенські експозиції їздили до Польщі, Канади, Італії, Югославії. Також у музеї постійно проходять творчі вечори відомих людей Рівенщини. Щороку в травні, до Міжнародного дня музею, проходять музейні гостини за участю народних колективів, майстрів, де можна не лише побачити результати народної творчості, але й придбати їх. Щороку краєзнавчий музей відвідує близько 50 тисяч осіб, в основному школярі та студенти. Вхідний квиток до однієї виставкової зали коштує 50 копійок, для школярів та студентів — 30 копійок, якщо є бажання оглянути всі експозиції музею — дорослий платить 3 гривні, діти й студенти — 1,80 грн. У неділю вхід дешевший — повний огляд музею для дорослого коштує 1 гривню, для дітей — 50 копійок. Послуги екскурсовода тематичної екскурсії для дитячої групи коштують 3 гривні, для дорослої — 6 гривень, для оглядової по всьому музею — 4 і 8 гривень відповідно. Екскурсія з перекладачем коштує 20 грн., англійською мовою — 25 гривень.

Художні виставки Виставкових зал у Рівному виявилось дещо більше, ніж музеїв. Найперше я завітала до зали Рівенської обласної організації Національної спілки художників України, котра розташована на вулиці 16 Липня, 2-А. Голова спілки Микола Ліханов розповів, що на сьогодні спілка об’єднує 39 художників, хоча людей, котрі вміють малювати, у місті значно більше. Цього року вже пройшли виставки робіт Віктора та Параски Липових, Феофана Бобрика, Миколи Сівака, волинських художників, жінок-художниць. Зараз експонується виставка, присвячена ювілею Рівного «Наше місто», яка відбулася за підтримки міського голови. Впродовж десяти днів 10 рівенських художників малювали краєвиди міста і кожен створив по три роботи. Оскільки всі необхідні для пленеру матеріали забезпечила міська влада, написані художниками картини належать місту. Бачити їх можна буде до Покрови, а на День міста планується доповнити виставку скульптурними копіями пам’ятників Рівного, які, до речі, розробляли і створювали винятково рівенські митці. Вхід до виставкової зали Спілки художників — безкоштовний. Також безкоштовно можна насолоджуватися прекрасним у Рівенській державній обласній бібліотеці. Як розповіла завідувачка відділу мистецтв Олена Сисюк, у приміщенні відділу постійно проходять різноманітні мистецькі виставки, більшість яких триває близько місяця. У цьому році вже відбулися виставки вишиванок Лідії Пристопчук, робіт з фітодизайну та ікебани Вікторії Кириленко, звітні виставки учнів дитячої художньої школи, майстрів декоративно-ужиткового жанру, нині триває виставка дипломних робіт випускників Інституту мистецтв РДГУ. Найближчим часом, а саме 29 вересня, у день відчинених дверей бібліотеки, заплановано виставковий творчий звіт майстрів декоративно-ужиткового мистецтва Рівенщини. Як розповів директор Будинку вчених Анатолій Задоянчук, долучитися до прекрасного можна також постійно і безкоштовно у виставковій залі Будинку. Зараз там проходить виставка графічних робіт письменника і художника Валерія Войтовича, котрий проілюстрував власні книжки «Українська міфологія» і «Сокіл Род» своїми малюнками. З жовтня в Будинку вчених (вул. С. Петлюри, 17) проходитиме фотовиставка «Вода — це життя», присвячена проблемі охорони навколишнього середовища.

Мистецькі галереї Натомість з’явилися інші можливості побачити прекрасне і навіть його придбати — салони-магазини та галереї. На тій же вулиці С.Петлюри у будинку №2 розташований салон-магазин «Творчість». Його господиня — підприємець Валентина Ткачук запевнила, що незважаючи на те, що «Творчість» — це магазин, зайшовши сюди можна просто подивитися всі представлені у ньому твори. А подивитися там є на що. На невеликій площі вмістилися живописні полотна, різноманітні українські сувеніри, різьблені й керамічні вироби, вишивка. Тут можна знайти справжній петриківський розпис, вироби з чорної глини, розпис по дереву. Тим, хто займається живописом, варто знати, що саме тут продаються найдешевші в місті олійні фарби — набір обходиться в середньому на 20 гривень дешевше, ніж у інших магазинах. Що ж стосується творів рівенських художників, то покупці надають перевагу реалістичним живописним роботам, переважно пейзажам, написаним олією. Часто картини купують як подарунки, інколи іменинники самі приходять вибирати собі презент. За словами пані Валентини, по іменах рівенських художників покупці переважно не знають, більше орієнтуючись на конкретне зображення й його ціну. Хоча ціна картини, врешті, й залежить від іменитості її автора. Одними з найдорожчих вважаються твори Анатолія Іваненка, в магазині представлена його картина за 975 гривень, Олександра Бобришева — 650 гривень. У середньому картину, написану олійними фарбами можна придбати за ціною від 170 до 1200 гривень, маленькі картинки коштують від 6,50 гривень. У галереї «Шабалін» представлені мистецькі вироби зі всього світу — від італійських гобеленів до єгипетських папірусів. Тут можна відшукати старовинний посуд, столове срібло, ікони, антикваріат. Помилуватися представленими виробами тут також ніхто не заважає.

Художні секрети Що стосується цін на картини в Рівному взагалі, то ціна готових картин починається в середньому від 200 у. о. Але більшість митців нині працюють за замовленнями. Заможні люди останнім часом перейнялися проблемою прикрашання своїх елітних будинків, тому часто художникам роблять конкретні замовлення «під інтер’єр» та колір стін. Тематика картин також різна. Один відомий в Рівному підприємець полюбляє колекціонувати портрети оголених дам, інший збирає портрети князів. Модно зараз замовляти розпис стелі та робити візерункову підлогу. Найпопулярнішими рівенсьними художниками вважаються Ростислав Звягінцев, Валентин Колосов, Іван Жилко, Микола Ліханов, Олександр Самчук, Феофан Бобрик, скульпторами — Володимир Стасюк, Володимир Пєтухов, Василь Наумець. Найдорожча і, мабуть, найбільша за розміром картина рівенського художника була оцінена ним самим у 13 мільйонів гривень! Проте покупців на гігантське полотно Анатолія Іваненка поки ще не знайшлося.

Фотовиставки У Рівному за адресою вул. Соборна, 15 працює фотогалерея рівенського фотоклубу «Час», котрий об’єднує близько двадцяти місцевих фотохудожників і одну фотохудожницю. Голова клубу Сергій Бусленко розповів, що незважаючи на те, що утримують галерею фотографи за власні кошти, вхід на виставки безкоштовний. Нещодавно пройшли персональна виставка Олександра Майструка та виставка підводних фотографій Сергія Бусленка. Зараз проходить виставка «Природа Рівенщини» Миколи Жовновича та Наталії Панги, заплановані персональна виставка Олександра Харвата, звітна виставка членів клубу. Організація виставки забирає багато часу і перетворює художника в адміністратора. Тому-то нові фотовиставки у Рівному з’являються не так часто, як хотілося. Хоча творчих можливостей і бажання у рівенських фотомитців цілком достатньо. Ось, врешті, і всі основні місця в Рівному, де можна духовно збагатитися, споглядаючи витвори мистецтва. Звичайно, ще існують маленькі та вузькоспрямовані музеї та виставкові зали при навчальних закладах, організаціях і установах. Проте широкому загалу вони, зазвичай, недоступні. Сподіваємося, що колись описувати культурні місця Рівного ми будемо настільки довго, наскільки б довгою виявилася наша розмова про заклади громадського харчування, ринки та магазини міста. Але поки — маємо те, що маємо.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також