У Радивилові - спалах кору

1593 0

Ми у соцмережах:

У Радивилові - спалах кору

На сьогоднішній день можна впевнено констатувати спалах цієї небезпечної недуги, зокрема, і в міському дитячому садочку "Сонечко": там лікуються від кору четверо дітей і вихователь

Два випадки захворювання діагностовано і у вихованців Радивилівського НВК "школа№1-гімназія», повідомляє Сурми Радзивілів. Якщо не посилити імунізацію населення шляхом вакцинації дітей та осіб, які перебувають у так званій групі ризику – хвороба дуже швидко може набрати загрозливих масштабів. Адже дев’ятеро з десяти людей, з якими контактувала інфікована людина, теж захворіють.

Лікар-епідеміолог Радивилівського району Ірина Приступа повідомила, що з початку року в Радивилівському районі на кір захворіло 59 людей, з них госпіталізовано 19. З важким перебігом захворювання пацієнтів, на щастя, не було. Лікарями констатовано, що у 30 пацієнтів, в кого було діагностовано кір, недуга протікала у стані середньої важкості, а ще у 29-ох – у легкій формі.

Найчастіше зверталися за допомогою медиків доросле населення району та діти шкільного віку. Найменше випадків зареєстровано серед малюків у період першого року життя ( всього 4 випадки); серед дітей, віком 1-4 роки, виявлено 5 випадків; дітей, віком 5-9 років -13; дітей 10 -14 років, зафіксовано 10 звернень; з числа молоді (15-19 років) - 13 випадків діагностування кору. Серед хворих 30% не були вакциновані.

На сьогоднішній день район достатньо забезпечений вакцинами для планової та посиленої імунізації. Вакцинуватися за календарем щеплень, як і надолужити графік, можуть безоплатно всі діти до 18 років, а також дорослі із так званих груп ризику - військові, студенти, освітяни, медики.

Для формування колективного імунітету потрібно, щоб рівень вакцинації досяг 95-98%.

Потрібно знати, що кір – небезпечне вірусне захворювання, яке швидко поширюється. Інфекція розповсюджується при кашлі та чханні, контактуванні у трудовому чи навчальному колективах. Вірус залишається активним і живе в повітрі або на інфікованих поверхнях дві години. Хвора людина може передавати вірус ще за чотири дні до і стільки ж - після появи у неї характерного висипу на тілі.

Першою ознакою кору, зазвичай, є значне підвищення температури, яке настає, приблизно, через 10-12 днів після інфікування і триває від 4 до 7 днів. На цій початковій стадії можуть з'являтися нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, а також дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік. Через декілька днів з'являється висип на шкірі. Спочатку, як правило, на обличчі і верхній частині шиї. Приблизно через 3 дні висип поширюється по всьому тілу, з'являється на руках і ногах. Він тримається 5-6 днів, лише потім зникає. В середньому, висип з'являється через 14 днів (від 7 до 18 днів) після впливу вірусу. При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря, оскільки кір може мати серйозні наслідки. Особливо у дітей, віком до 5 років. Зокрема, може спричинити ускладнення - запалення середнього вуха (отит), запалення дихальних шляхів (бронхіт), пневмонію, діарею, енцефаліт, і навіть призвести до смерті.

 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також