У Рівному хліб не подорожчає, але й дешевшим, ніж у Києві, не стане

1607 0

Ми у соцмережах:

У Рівному хліб не подорожчає, але й дешевшим, ніж у Києві, не стане

Влада запевняє, що ціни на батони та хліб масового вжитку, так званих соціальних сортів, залишаться в області незмінними. Бо жодних економічних підстав для їхнього підвищення поки немає. Щодо вартості решти хлібобулочних виробів, то "дозволено" подорожчання в межах до 5%.

Ця тема набула розголосу по всій Україні після того, як подорожчав хліб у Києві. Попри те, що навіть з новою ціною київські батон і хліб залишаються дешевшими, ніж такі ж вироби в областях, Кабмін та Антимонопольний комітет України дали вказівку оперативно звернути увагу на ціноутворення хліба та не допустити його подорожчання. Віктор Боденчук, начальник Рівненського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України: — Насамперед зазначу, що в Києві підняли ціну на вироби, які не входять в категорію соціальних. Зокрема, хлібина "Українського" вагою 950 г коштувала 4 гривні — стала 4,68 грн. Та в нас така хлібина вагою 750 грамів вже давно 4 гривні 90 копійок коштує. І це при тому, що рівненську середню зарплату не порівняти з київською. Разом з тим наші київські колеги втрутились у цю ситуацію. З'ясувалося, що виробники заклали у ціну тільки прогнозоване можливе підвищення цін на складові хліба — олію, дріжджі, сіль, цукор, а також закладали завищені норми борошна. Терміново були дані рекомендації, виробники все зрозуміли, і вже за день повернули ціни до початкового рівня. Водночас центральна влада дала вказівку в усі регіони у разі виявлення необґрунтованого підвищення цін на хліб вживати найсуворіших заходів до виробників. При облдержадміністрації створено спеціальну робочу групу, ми щодня розглядаємо ці питання. Вже направили восьми найбільшим виробникам хліба на Рівненщині свої рекомендації переглянути діючі ціни, чи вони економічно обґрунтовані, якщо ні — привести у відповідність та не допускати безпідставного їхнього підвищення. А також в жодному випадку не створювати штучного дефіциту на ринку хліба. Йдеться передусім про те, щоб пекарні не зменшували обсяги виробництва соціальних сортів. Так, 80% продукції "Поліссяхліб" — це саме соціальні сорти, і якщо їх випускати стає збитково, то треба намагатися стримували ціни за рахунок незначного підвищення цін на інші сорти хліба, на здобу, на булочки. До соціальних сортів, зокрема, належить батон "Рівненський", який випікають з борошна вищого ґатунку, олії, солі, води, цукру, і три види хліба із суміші борошна вищого ґатунку з борошном першого, другого ґатунку, подеколи ще житнє борошно додається. Щодо назв, то вони у виробників різні, скажімо, хліб "Білий", "Дарницький", "Смачний", "Пшеничний", "Подільський". Останнє підвищення цін на ці сорти в нас відбулося в 2011 році, воно було незначним і з об'єктивних причин, основна з яких — подорожчання борошна. На сьогодні виробники нас запевнили, що до грудня жодного підвищення не буде. Середня оптово-відпускна вартість по соціальних сортах утримуватиметься на рівні до 3,28 грн. за буханку чи у перерахунку на кілограми — до 4,91 грн. за 1 кг. За цими цінами загалом по Україні ми — посередині. Стабільна цінова політика поки і з "несоціальними" сортами хлібобулочних виробів, які ми також не залишаємо поза своєю увагою. Якщо ціна підвищиться більше як на 5%, ми будемо оперативно втручатися. Загалом керівники окремих підприємств тільки кажуть, що за кілька тижнів таки змушені будуть підняти ціну на окремі із своїх виробів через поступове зростання цін на складові хліба, енергоносії, та основне — щоб виконати нещодавню постанову Кабміну щодо підвищення мінімальної зарплати. Однак перед тим, як піднімати ціну, виробник має надати нам усі свої розрахунки, і тоді будемо дивитися, чи справді вони економічно обґрунтовані, чи є об'єктивні причини. На сьогодні ж ми розглядаємо тільки одну справу, пов'язану з ціною на хліб: один із виробників хліба необґрунтовано завищив вартість перевезення своєї продукції. Хліб везе до кінцевого споживача в одному автомобілі, але якщо хлібина порізана, то вартість доставки на 10-15 копійок дорожча, ніж вартість доставки такої ж хлібини, такого ж сорту, але не порізаної. При тому, що нарізання вже й так закладене у вартість хліба. Ця справа на стадії завершення, залишилося ще отримати аргументи від виробника.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також