У Рівному створюють сучасний логопедичний центр для дітей та дорослих

683 0

Ми у соцмережах:

У Рівному створюють сучасний логопедичний центр для дітей та дорослих

Вже у серпні на вулиці Князя Острозького, 14 відкриє двері новий логопедичний центр «ЯнгоLog», де працюватимуть з дітьми, які мають проблеми мовлення та з дітьми з обмеженими можливостями. Просторе приміщення з сучасним обладнанням розташоване на першому поверсі будівлі і має окремий вхід. Продумано так, щоб було зручно заїхати дитячим чи інвалідним візком й було де припаркувати транспорт. Та головне — індивідуальний підхід до кожної ситуації.

— Це середовище дружнє до дитини, щоб вона почувалася максимально комфортно. І при цьому довіряла педагогам, які з нею працюватимуть. Назва центру обрана не випадково: всі діти — наче янголи, а Logos — означає «слово». Насамперед ми орієнтуємося на дітей дошкільного та молодшого шкільного віку, щоб допомогти їм підготувати мозок до сприйняття шкільної програми, розвинути мовлення, навички читання. Але згодом плануємо допомагати і дорослим, які потребують послуг фахівця внаслідок травм, інсультів або інших чинників. Наше завдання — не просто виправити мовленнєві проблеми, це водночас логопедична і психологічна підтримка, — кажуть засновники центру «ЯнгоLog» подружжя Оксана та Олександр Смолярчуки.

З пацієнтами працюватимуть як персонально, так і невеликими групами. В чотирьох кабінетах зможуть одночасно займатися до дванадцяти дітей. У кожного приміщення тут своє призначення. Наприклад, спортивно-ігрова зона передбачає різноманітні тренажери, гойдалки та підвісні платформи для фізичних та дихальних вправ — це кабінет реабілітації та сенсорної інтеграції. А от для дітей з аутизмом, навпаки, підійдуть білі стіни з мінімумом декору, щоб було легше зосередити увагу на завданнях. Навіть меблі у центрі підібрані так, щоб у дитини не виникало асоціацій з медичним кабінетом, а більше — з грою.

За словами Оксани Смолярчук, яка очолює Асоціацію сучасних логопедів «Рівновага», надзвичайно важливою є рання діагностика та сучасний підхід. Іноді батьки можуть мати сумніви, а чи правильно їхня дитина розвивається? Буває, що причина турбуватися справді є, а іноді — треба просто зачекати і спрямувати дитину у правильне «русло». Але визначити це допоможе фахівець.

Засновники центру «ЯнгоLog» Оксана та Олександр Смолярчуки

— До кожної дитини — свій підхід. Діагностика проблеми починається з розмови з батьками. Під час зустрічі я дивлюся не тільки на дитину, яка у неї дрібна та загальна моторика і що вона робить, а й на батьків — як вони спілкуються, поводяться. Бо це командна робота. Я маю великий позитивний довід роботи з дітьми як логопед та хореограф. Моя позиція така: дитина не повинна здогадатися, що з нею займаються, а має думати, що це гра. Бо під час гри дитина максимально розслаблена і налаштована на контакт, а тільки таким чином можна добитися відчутних результатів. — каже Оксана Смолярчук.

З дітьми працюватимуть кваліфіковані логопеди. Долучатимуть і молодих фахівців з місцевих університетів. Задля кращого результату поєднають найсучасніші методики, адже теперішнє покоління помітно відрізняється від попередніх.

— Нині діти ростуть в оточенні гаджетів і уже мислять по-іншому, часто батьки не можуть дати з ними ради — іде перенасиченість сенсорної системи. А тепер свій страшний відбиток накладає війна… Діти отримують психологічну травму, яка впливає на мовленнєвий розвиток. Ми допоможемо із цим справитися. У своїй практиці використовуємо елементи сенсорної інтеграції, мозжечкової стимуляції та нейрокорекції. За потреби збираємо консиліум фахівців і разом шукаємо рішення.

У роботі з дітьми стануть в пригоді логопедичні посібники власного виробництва. Як пояснює розробник Олександр Смолярчук, використовують лише натуральні матеріали, жодного пластику чи шкідливих барвників.

Окрім логопедичних вправ, Оксана Смолярчук також планує займатися з дітьми хореографією, бо танці допомагають опанувати рівновагу та покращують рефлекси. В подальшому є ідея створити при «ЯнгоLog» недільну школу, а також — реабілітаційний кабінет для ветеранів війни. Заодно на базі центру фахівці-логопеди зможуть обмінюватися досвідом і опановувати нові техніки, а студентів місцевих вишів на практиці навчатимуть основ сучасної логопедії. У планах також — створити клієнтську програму лояльності.

Чимало батьків уже цікавляться, коли ж буде відкриття? Наразі у приміщенні на вул. Князя Острозького триває активний ремонт, щоб у вересні розпочати набір груп.

— Діти — наше майбутнє. І дуже важливо дати їм можливість реалізувати свій потенціал та стати повноцінними членами суспільства, — додає Оксана Смолярчук. — Коли ми шукали підходяще приміщення для «ЯнгоLog», то мусили самі пройти суворий відбір у мешканців ОСББ «Князь» — бо були й інші претенденти. Приємно, що мешканці будинку підтримали саме нашу ідею і на загальних зборах співвласників дозволили нам викупити це приміщення на першому поверсі. Хочемо, щоб логопедичний центр приніс максимальну користь людям, і дасть Бог — все так і буде. Сподіваємося, що міська влада піде нам назустріч і не чинитиме перешкод у благій справі.

Олена ІВАНЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також