У Рівному вшанували пам`ять українців, загиблих під час депортації

794 0

Ми у соцмережах:

У Рівному вшанували пам`ять українців, загиблих під час депортації

Панахиду за українцями, загиблими під час депортації з етнічних українських земель, відправили 9 вересня біля пам'ятного знаку у Рівному. У цей день 76 років тому СРСР та Польща підписали угоду про так званий "взаємний обмін населенням".

Українців Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини і Західної Бойківщини відселили у різні регіони УРСР. За підрахунками Українського інституту пам'яті, мова йде про майже 700 тисяч людей. Процес був примусовим і здійснювався з залученням військових.

- Цей день – трагедія всього народу українського, тому що це були землі, які були українськими споконвіку, які ми втратили. Я був в тому році в селі свого батька. Поїхав в село, де до виселення було родин українських 170. Зараз їх всього є 12 – польських. Українського немає, нічого. Шукав хату батьківську – немає, саду батьківського – немає, – розповів голова суспільно-культурного товариства "Забужжя" Петро Куделя.

- Прийшли до хати і сказали: "Через годину щоб вас тут не було. Грузимся там то і там". Переїхали на територію України – потрапили в Дніпропетровську область. Ну а звідти вже намагалися – ближче до кордону. Коли зрозуміли, що дальше руху не буде – оселились тут. Але старенький альбом завжди їздив з ними, – розповів очевидець "взаємного обміну населенням", в.о. голови товариства "Холмщина" Михайло Войтович.

Цю дату в Україні на офіційному рівні згадують другий рік поспіль.

Суспільне.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також