У Рівному запровадять програму боротьби з корупцією

664 0

Ми у соцмережах:

У Рівному запровадять програму боротьби з корупцією

15 червня в сесійній залі Рівненської міської ради відбувся “Депутатський день”. Під час зустрічі присутнім депутатам презентували проект антикорупційної програми для Рівненської міської ради на 2023-2025 роки. Презентували проєкт громадські активісти рівненського центру соціального партнерства.

Секретар Рівненської міської ради Віктор Шакирзян зазначає, Громадські експерти Рівного доклали багато зусиль та часу, щоб створити, справді, дієву програму, яка покликана мінімізувати корупційні ризики при ухваленні тих чи інших рішень на території нашої громади та обіцяє підтримувати ці ініціативи спрямовані на боротьбу з корупцією в комунальних структурах. 

-  Максимальний контроль і максимальна прозорість у видатках - одне з ключових завдань, яке ми маємо ставити перед усіма комунальними структурами і підприємствами. Повністю підтримую впровадження напрацювань Рівненського центру "Соціальне партнерство". Очевидно, що лише системний підхід дозволить чітко розуміти чи доцільно використовуються кошти громади нашими структурними підрозділами і комунальними установами. Депутати і громадськість міста мають отримати дієвий і прозорий інструмент контролю за витратами. Тож, дуже вдячний Мирославі Примак і всьому колективу громадських експертів за пророблену ними роботу. Впевнений, більшість депутатів Рівнеради, як і я підтримають цю ініціативу, - зазначив Віктор Шакирзян.

Антикорупційна програма - це комплексний документ, розроблений громадськими експертами на основі аналізу тендерів, рішень Рівненської міської ради та виконкому, розпоряджень міського голови, анкетування експертів з різних галузей, з використанням методики Національного агентства з питань запобігання корупції.

За словами керівника проєкту Мирослави Примак Рівненська міська рада має прийняти такого типу Антикорупційну програму для того, щоб зробити місцеву владу більш відкритою.

- Цей документ не є остаточним, не є каральним органом. І не буде каральним органом, якщо його приймуть. Тобто, я не бачу ризиків, які будуть після прийняття, я бачу ризики, які можуть далі тривати, якщо не прийняти цей документ. На моє переконання, необхідно провести експеримент на певний проміжок часу, пів року - рік, запропонувати зміни. Комунальні підприємства не викладають свою звітність, не викладають інші документи, які є публічною інформацією на своїх сайтах, або на вебсайтах Рівненської міської ради. Тому, ми ще раз нагадуємо про неухильне дотримання цього рішення та контроль за його виконанням. Ми пропонуємо перейти на цивілізований спосіб обрання керівників структурних підрозділів, або можна було б хоча б почати із комунальних підприємств. Наприклад, Львів постійно демонструє, що вони призначають керівників на підставі конкурсів. І, коли керівник балотується на цю посаду він має запропонувати свій стратегічний план. Пропрацював рік чи пів року, ти досягнув цього, тоді розриваємо контракт, - зазначила Мирослава Примак.


До слова, після обговорення проєкту, депутати мають розглянути цю програму на комісіях та прийняти остаточне рішення на сесії Рівненської міської ради, але присутні на депутатських слуханнях дев'ятнадцять міських обранців в один голос запевнили, що готові підтримати антикорупційну програму.


 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також