У Сарнах утримуватимуть в’язнів «по-європейському»

1851 0

Ми у соцмережах:

У Сарнах утримуватимуть в’язнів «по-європейському»

Сарненський ізолятор тимчасового тримання у місцевому відділі поліції став третім в Україні, де запровадили систему «Custody Records».

Система дозволяє відстежити, чи не порушують права ув’язнених. У Великій Британії «Custody Records» використовують вже 25 років. А в Україні ця технологія діє тільки другий рік. Спочатку її впровадили у Дніпрі та Херсоні.

«Досвід довів, що система є ефективною, - розповідає виконавчий директор ГО «Експертний центр з прав людини» Юрій Бєлоусов. – Затримані у закладах, де діє система «Custody Records», захищені від можливих неправомірних дій з боку працівників поліції, адже вони постійно перебувають під контролем інспекторів з прав людини, які незалежні від слідчих. Також ця система захищає й самих працівників поліції від неправдивих звинувачень на їхню адресу».

У Сарнах вже ввели чотири посади інспекторів, які проводитимуть первинне спілкування-інтерв’ю із тимчасово затриманими особами, щоб з’ясувати, чи не було порушено їхніх прав.
Завдяки сучасному технічному оснащенню, встановленому в ІТТ, вестиметься електронне документування, що спрощує систему оформлення затриманих.

Також в ізоляторі здійснюватиметься цілодобове відеоспостереження, зокрема, буде відеореєстрація слідчих дій, консультацій адвокатів, надання медичної допомоги тощо.

Як зазначає т.в.о. начальника Управління забезпечення прав людини Національної поліції Євген Леванцов, всі відеозаписи зберігатимуться в електронному протоколі.

Крім того, система автоматично сповіщатиме про закінчення граничних термінів тримання, а встановлена у кожному приміщенні камера і колонка дозволять дистанційно спілкуватися із затриманим.

«Custody Records» планують впровадити в усіх районних відділах поліції.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також