У суддів на Володимиреччині шукали мічені купюри

2736 0

Ми у соцмережах:

Леонід Закревський і Віталій Поровський

У приміщеннях Володимирецького райсуду та у будинку його голови Леоніда Закревського 12 лютого проводили обшуки Національне антикорупційне бюро та СБУ. Нібито підставою було те, що скаржники написали до НАБУ, що судді у них вимагали по 10 тисяч гривень за позитивне вирішення їхніх справ. Та, схоже, викрити «на гарячому» суддів не вдалося.

В ухвалі Вищого антикорупційного суду згадується, що скаргу до НАБУ на суддів писали ще навесні минулого року. Очевидно, йдеться не тільки про голову суду, а й суддю Віталія Поровського. За два дні після обшуків на сайті районного суду з’явилося повідомлення, що Віталій Поровський іде у відставку. Проте, запевняють у райсуді, його звільнення не пов’язане з обшуками НАБУ та СБУ. Напередодні Вища рада правосуддя ухвалила таке рішення, зважаючи на заяву судді Поровського про вихід у відставку за вислугою років.

Речниця управління СБУ у Рівненській області Інна Ілючок зазначає, що деталі справи поки не розголошуватимуть — триває розслідування. Додала, що станом на 18 лютого підозри не було оголошено жодному з суддів Володимирецького районного суду. А оскільки інформації на сайті НАБУ про викриття у корупції суддів не з’явилося, очевидно, під час обшуків вилучити мічені купюри не вдалося.

Олена Іванків, суддя-спікер Володимирецького районного суду:

— 12 лютого працівники НАБУ та СБУ провели обшуки у службових кабінетах двох суддів. Слідчі дії проводились в рамках кримінального провадження, яке розслідує Спеціалізована антикорупційна прокуратура, на підставі ухвали слідчого судді Вищого антикорупційного суду.

Під час обшуків не вилучали судові справи, інші документи або комп’ютерну техніку суду. На запит детективів НАБУ було надано завірені копії двох судових справ, зокрема матеріали, які розглядаються слідчим суддею щодо скасування арешту майна та матеріали про притягнення особи до адміністративної відповідальності. Будь-якої інформації про інші слідчі дії в районному суді немає.

Щодо пліток про зв’язок відставки судді Поровського з описаними вище подіями хочу пояснити: немає жодних підстав пов’язувати ці події, які збіглися в часі. Суддя Поровський задовго до 12 лютого подав заяву та передбачені законом документи до Вищої ради правосуддя, яка 13 лютого ухвалила рішення про звільнення Поровського у відставку.

До речі, у 2018 році Віталій Поровський не пройшов кваліфікаційне оцінювання — не склав іспит. Вища кваліфікаційна комісія суддів України назвала його таким, що не відповідає займаній посаді, та рекомендувала Вищій раді правосуддя його звільнити.

І декілька слів про офіційні статки суддів Леоніда Закревського та Віталія Поровського. Суддя Закревський у листопаді придбав автомобіль «Фольксваген Гольф-7» 2015 року випуску. У судді є ділянка у Старій Рафалівці Володимирецького району, у його дружини — квартира у Вараші на 81 м2. Живе родина судді, за даними його декларації, у будинку на 317 м2 у Вараші. Власником будівлі та земельної ділянки під нею є батько дружини Степан Каразія. Віталій Поровський володіє трьома сотками землі та будинком на 19 м2 у Рівному, а також 10 сотками землі в Обарові Рівненського району. Автомобіля у судді, відповідно до його декларації, немає.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також