У туберкульозу й коронавірусу – багато спільного

2759 0

Ми у соцмережах:

У туберкульозу й коронавірусу – багато спільного

Туберкульоз продовжує бути одним з найнебезпечніших інфекційних захворювань, адже є причиною смерті понад 4000 осіб щодня. Фахівці Рівненського обласного фтизіопульмонологічного медичного центру РОР відзначають, що COVID-19 та туберкульоз мають багато спільного і алгоритм дій у подоланні поширення недуг серед людей досить схожий.

 Про ці та інші проблемні питання щодо боротьби з туберкульозом на Рівненщині, зокрема, в рамках пандемії COVID-19, рівненські фахівці спілкувалися в режимі закритої прес-конференції.

Як зазначає директор Рівненського обласного фтизіопульмонологічного медичного центру Федір Аврука, люди з туберкульозом особливо вразливі до COVID-19, і їм необхідно забезпечити безперервний доступ до профілактики, діагностики і лікування туберкульозу. Що ж стосується медичного персоналу в умовах карантину, то ситуація досить нестійка.

«Працівники центру забезпечені захисними масками та дезінфекційними засобами приблизно на місяць. Індивідуальних костюмів захисту у закладі немає, будемо сподіватися, що нам їх дадуть. Що стосується апаратів штучної вентиляції легень, то вони морально та фізично застарілі і будуть непридатні для допомоги пацієнта з коронавірусом», – розповідає Федір Аврука.

Медики кажуть, що у боротьбі з туберкульозом вистачає проблемних питань і поза коронавірусною інфекцією. На сьогодні потребує покращення рання діагностика туберкульозу.

«Конкретні симптоми туберкульозу свідчать про запущену форму хвороби, а таких пацієнтів у нас більшість, – наголошує лікар-фтизіатр, член Європейського респіраторного товариства Андрій Селіванов. – Ранньою діагностикою має займатися сімейний лікар, але лише 12 відсотків наших пацієнтів мають укладений договорів із сімейним лікарем».

В рамках проведеної реформи люди, які найбільше уразливі до туберкульозу – безхатченки, споживачі наркотиків, соціально неблагополучні і т.д. залишаються неохопленими первинною ланкою медицини.

«І це величезна проблема. У минулому році був випадок, коли туберкульоз діагностували у чоловіка під час патологоанатомічного розтину. А ця людина мала своє коло спілкування і була джерелом інфікування», – відзначає Наталя Стецій, експертка з чутливого туберкульозу.

Нині виявляти хворих на туберкульоз фтизіопульмонологічному медичному центру допомагає Рівненський обласний благодійний фонд «Наше Майбутнє».

«Ми проводимо скринінгове опитування людей, які перебувають у групі ризику, у тому числі серед тих, хто контактує із хворими на туберкульоз, і при необхідності спрямовуємо до медичного центру» – розповідає директора фонду Людмила Рибчук.

Особливої уваги потребує профілактика поширення туберкульозу серед дітей. Станом на сьогодні в області є восьмеро хворих дітей.

«На дуже низькому рівні перебуває вакцинація БЦЖ немовлят у пологових будинках, – розповідає експертка з дитячого туберкульозу Оксана Малеш. – Я хочу звернутися до медиків та батьків: БЦЖ робити необхідно – це убезпечить вашу дитину від тяжких форм туберкульозу. Обирайте коло спілкування, якщо у вашому домі маленька дитина, перевірте членів родини на наявність туберкульозу».

Експертка зазначає, якщо раніше формували списки дітей, які є у групі ризику, то нині така робота не проводиться, що, у свою чергу. також негативно позначається на ранній діагностиці недуги.

Наразі медики намагаються вирішити проблемні питання на рівні системи охорони здоров’я і визнають: потребують допомоги небайдужих людей. І при цьому не втомлюються наголошувати: головне у лікуванні туберкульозу – це бажання хворого одужати!


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також