Убивство у Старому Селі: місцеві «авторитети» ділили сфери впливу?

6142 0

Ми у соцмережах:

Убивство у Старому Селі: місцеві «авторитети» ділили сфери впливу?

Стрільба зі зброї у Рокитнівському районі останні кілька років — не рідкість. Проте поки там масово видобували бурштин, перестрілки були переважно між «своїми» і «чужими». А коли бурштин китайці купувати перестали, поліщуки взялися стріляти одне в одного. Уже не тільки за бурштин, а й за наркотики.

Тридцятирічного Юрія Пишняка 7 лютого розстріляли біля воріт його власного подвір’я у Старому Cелі. Постріли почули сусіди убитого. Коли вибігли на вулицю, побачили тіло Юрія та чорний автомобіль, який поспіхом від’їжджав від двору. Саме це вони і розповіли поліції. Згаданий сусідами BMW пізніше у селі з’явився знову, коли на місце вбивства приїхали слідчі. Правоохоронці впевнені, що убивці спостерігали за їхніми діями. Як тільки вони намагалися з’ясувати, хто перебуває у цьому авто на «євробляхах», водій почав втікати. Розпочалось переслідування.

У результаті погоні підозрювані покинули зламаний автомобіль біля села Томашгорода, що на Рокитнівщині, та втекли до лісу. Щоб оточити місцевість, було піднято весь особовий склад поліції. Погоня лісом тривала більше десяти годин. Бачачи безвихідність ситуації, 8 лютого ці двоє чоловіків з піднятими руками добровільно вийшли з лісового масиву біля села Федорівка. Але вони заперечували свою причетність до убивства. Мовляв, почули про ситуацію в селі та з цікавості приїхали подивитися. Однак вони так і не могли пояснити, чому втікали від поліції.

В обід того ж дня у лісі біля Березового, яке біля кордону з Білоруссю, прикордонний загін затримав трьох жителів села Великі Цепцевичі — 20, 21 та 22 років. Один з них, раніше судимий за розбій, мав при собі пістолет. Після недовгого допиту затримані Ігор Бриж, Богдан Ярута та Микола Кітун зізналися, що саме вони вбили Юрія Пишняка. За їхніми словами, вбили на замовлення місцевого авторитета Павла Павловича, якого в Старому Селі називають «Американцем».

— Молодики повідомили поліції, що вбивство їм замовили, — розповідає заступник начальника ГУ Нацполіції в Рівненській області Сергій Волков. — Замовник пообіцяв дві тисячі доларів, а також скутер та свій автомобіль на «євробляхах».

Прізвисько «Американець» до Павловича причепилось неспроста. Він був раніше судимий у США. Подейкують, що чоловік завдяки своїй причетності до протестантської общини зміг потрапив до Сполучених Штатів. Однак його звідти депортували за кримінал. Мешканці Старого Села уже давно нарікали на Павловича. Його звинувачують в організації банди, яка пов’язана із незаконним обігом наркотиків та гральним бізнесом.

«Американця» правоохоронці затримали на орендованій квартирі. За ним, до речі, у суді тягнеться справа про хуліганство — через конфлікт у барі у 2017 році, під час якого він застосував пістолет. Але тоді суд випустив його з-під варти.

11 лютого замовника разом із трьома найманими убивцями суддя Рівненського міського суду Петро Денисюк постановив узяти під варту на 60 діб без права внесення застави. Двоє чоловіків, які утікали на авто від поліції, досі перебувають на свободі. Їх вважають співучасниками вбивства, проте у правоохоронців ще недостатньо доказів, щоб відкрито про це заявити. За однією із версій, вони мали підібрати трьох убивць та доправити їх на безпечну територію.

Люди кажуть, що затримані чоловіки тероризують Старе Село, і не перший рік. Нібито облаштували тут незаконний бізнес, пов’язаний з наркотиками та гральними автоматами. І все сходить їм з рук. Проти цього, за словами селян, нібито й виступав убитий Юрій Пишняк, і за це поплатився життям. Однак слідчі ще не підтвердили цю версію. Адже два роки тому Юрій перебував у поліції «на олівці» через бурштинові справи. Лише відомо, що він користувався авторитетом серед селян, тому й міг заважати «Американцю».

Селяни бояться, що Павловича зі спільниками відпустять, і вони будуть знову тероризувати село. Тому мешканці Старого Села навіть приїздили до Рівного з пікетом до обласного управління поліції та прокуратури.

Антон Крук, речник поліції Рівненщини:

— Очевидно, що чоловіки не могли між собою поділити сфери впливу в селі. Є припущення, що це може бути пов’язано з обігом готівки за місця, де незаконно видобувають бурштин. Убитий характеризується місцевими жителями позитивно. Це свідчить про його підтримку місцевим населенням. А замовник та виконавці вбивства, очевидно, хотіли перебрати ініціативу в свої руки. Відомо, що вони постійно між собою конфліктували. Під час пікету нашого управління мешканці Старого Села запевняли, що розкажуть нам усю правду. Однак як тільки їх запрошували офіційно під протокол дати покази, вони одразу відмовлялися це робити. Версія про бурштин — це лише здогадка. Об’єктивно на усі ці запитання дасть відповідь слідство.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також