Усі — на термомодернізацію!

1773 0

Ми у соцмережах:

Усі — на термомодернізацію!

Програму термомодернізації будинків у Рівному на 2017-2020 роки пропонує затвердити депутат міськради Богдан Гапяк. Її переваги перед схожою, уже діючою впродовж кількох років, міською програмою сталого розвитку в тому, що механізм реалізації простіший.

депутат Богдан Гапяк

Богдан Гапяк
Богдан Гапяк, депутат міської ради, автор проекту:
— Навіщо потрібна ця програма? Бо муніципальна не вирішує всі складнощі. Зокрема, ОСББ часто не можуть зібрати свою частину коштів перед початком робіт і тому змушені відмовитися від участі у програмі. Якщо середній проект обходиться у 400-500 тис. гривень, то мешканцям треба одразу віддати по 4 тис. грн. з кожної квартири. Та й у міському бюджеті не вистачає коштів на фінансування усіх таких проектів. Через цю обмеженість у коштах утеплення будинку може розтягнутися не на один рік. Також відбір пропозицій передбачає найменшу ціну, що зовсім не гарантує хорошої якості і швидких темпів виконання робіт. У пропонованій програмі термомодернізації будинків механізм буде таким: спершу на загальних зборах мешканці ОСББ чи ЖБК визначають суть проекту (утеплення фасаду, заміна вікон, ремонт покрівлі чи інше) і домовляються про розмір суми та строки кредитування. Потім ОСББ / ЖБК подає документи до одного з банків, отримує кредит. Реєстр позичальників банк подає до міських управлінь економіки та ЖКГ. Далі йде купівля необхідних матеріалів та виконання робіт, а банк отримує перелік документів по тому, що зроблено. Управління економіки міста та ЖКГ отримують від банку зведений реєстр, і тоді частину тіла кредиту відшкодовує місто, частину — держава, а ОСББ / ЖБК протягом кількох місяців або років поступово погашає решту кредиту. Перевага програми термомодернізації у тому, що ОСББ не потрібно буде проходити конкурсний відбір, щоб взяти участь. А мешканці самі обиратимуть матеріали, обладнання, виконавця робіт, банк для кредитування. Щоб програма запрацювала, спершу вона має пройти обговорення у постійних комісіях і отримати підтримку депутатів на сесії. Можливо, ще будемо вносити до неї зміни. Єдине, у муніципальної програми сталого розвитку вже є напрацьована репутація, а тут людей доведеться переконувати скористатися перевагами нової програми.
До слова, муніципальна програма сталого розвитку діє у Рівному близько десяти років. Але цього разу об'явилася рекордна кількість претендентів на бюджетні кошти — 230. Коли стало очевидно, що грошей на всі ОСББ не вистачить, чиновники заговорили про конкурсний відбір. Так що утеплитися цьогоріч вдасться не всім.
Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також