Максименко і мамонти

2048 0

Ми у соцмережах:

Максименко і мамонти

Воістину унікальними, як для нашого краю, здібностями відзначається Тарас Максименко, начальник міського управління культури. Якщо його попередники просто «дерибанили» міські гроші невідомо на що, то Максименко робить це з фантазією!

щелепа мамонта краєзнавчий музей

У краєзнавчому музеї зберігаються бивні мамонта, знайдені на Рівненщині
Аби тисячі майбутніх туристів, які коли-небудь прибуватимуть до нас (або не прибуватимуть), одразу знайшли цю «стоянку» та інші цікаві місця Рівного, за яких-небудь 820 тисяч бюджетних гривень буде розроблено «проект». Автор його — такий собі Михайло Балик, який з допомогою Максименка відірвав найбільш ласий шматок від «громадського бюджету» Рівного, тобто грошей, які виділяє місто подібним до нього недешевим фантазерам. Залишається лише очікувати, що нового вигадає головний «культурист міста». А гроші для цього завжди знайдуться. Їх же у Рівному більше нема на що витрачати?
Микола НЕСЕНЮК.
Балик
Михайло Балик
Михайло Балик, автор проекту:
— Ми хочемо створити базу даних про історичні місця Рівного і популяризувати їх. Збирати інформацію про цікаві об'єкти будемо з допомогою самих рівнян, істориків, краєзнавців. Це може бути як окремий будинок, так і ціла вулиця, цвинтар, місце проживання видатних рівнян, сакральна споруда, пам'ятка археології чи природи. Щоб ми отримали і опрацювали ці дані, людина до 14 квітня має заповнити спеціальну електронну форму, яка невдовзі з'явиться на сайті міського управління культури та у групі проекту в соціальній мережі «Фейсбук». З усіх цих анкет буде обрано 150 найцікавіших об'єктів — 60% із них визначатиме експертна комісія, а за решту голосуватимуть самі рівняни. Згодом на основі цієї інформації з'явиться мобільний додаток, з допомогою якого кожен мандрівник може прокладати собі оптимальний маршрут, щоб подивитися всі цікавинки. Окрім цього, в рамках проекту хочемо зібрати усі міфи та казки, що пов'язані з Рівним.
Максименко
Тарас Максименко
Тарас Максименко, начальник міського управління культури:
— Щоб рівняни знали, де знаходяться пам'ятки, розмістимо біля них інформаційні стенди з QR-кодом — йдеш по вулиці, скануєш таблички і одразу маєш всі дані на екрані! 120 табличок прикріпимо безпосередньо на будівлях, а 30 стендів поставимо поряд з об'єктами. Наприклад, біля стоянки мисливців на мамонтів на стику Рівного і Бармаків (15 тис. років до н.е.) можна зробити цілу композицію: камінь, мамонта і мисливців, які його заганяють, або втілити ще якусь ідею… Також проект передбачає 40 дороговказів неподалік історичних місць, у центрі міста, на вокзалах. Погодьтеся, що якісь дешеві китайські таблички по тисячі гривень, куплені в гіпермаркеті, зовсім не пасуватимуть до історичних чи культурних пам'яток. Ви можете уявити щось подібне біля Марії Несвицької? А от ковані таблички та дороговкази матимуть набагато кращий вигляд і прослужать довше — цю ідею нам підказали ковалі. З такою табличкою і за 20 років нічого не трапиться, якщо тільки хтось спеціально болгаркою не зріже. Стоять же металеві скульптури на алеї на Лебединці? Зрозуміло, що потрібно буде домовлятися з власниками будівель, адже таблички доведеться кріпити на їхні володіння. Також буде виготовлено близько 100 тис. інформаційних буклетів, де буде зображена мапа Рівного з 10 місцями, які варто відвідати. Розповсюджуватися такі буклети будуть в ЦНАПі, приміщеннях органів місцевого самоврядування, бібліотеках, театрах. Загалом цього року управління культури має до реалізації декілька різних проектів у рамках громадського бюджету. Цей проект — один із них. Він дуже цікавий, і ми сподіваємося, що він стане в пригоді не тільки туристам, а й самі рівняни по-новому відкриють для себе наше місто.
Коментарі записала Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також