Усією громадою проблеми долати легше

1616 0

Ми у соцмережах:

Усією громадою проблеми долати легше

Бронницька сільська рада, що в Рівненському районі, об’єднує три села: Бронники, Рогачів і Білівські хутори. Загалом тут мешкає понад 1500 осіб. Протяжність доріг по території сільської ради становить майже 17 кілометрів. І практично всі ці дороги потребують покращення. Сонячного вересневого дня на центральній вулиці села Бронники пожвавлений рух. Тут активні громадяни вирішили не чекати, коли в облавтодору з’являться кошти, техніка та бажання відремонтувати їхню вулицю. Люди взяли в руки лопати — зачищають ями, смолять, засипають їх асфальтом та утрамбовують. Роблять все можливе, аби покращити дорогу, якою щоденно користуються.

Віктор Зайчук та Володимир Стасюк

Мешканець села Бронники Віктор Зайчук:

— Ця дорога — не місцевого значення, і ми не свої обов’язки виконуємо, бо ремонтувати її мав би облавтодор. Добре, що виділив нам двох працівників, які спецобладнанням видмухують бруд із вибоїн і потім трамбують асфальт. Решту робимо самі.

До розмови долучається депутат Бронницької сільської ради Володимир Стасюк:

Чому робимо? Бо живемо тут, їздимо щоденно цією дорогою, наші машини тут курсують, отримують пошкодження через такий стан автошляху. От і вирішили зібратися разом і зробити все, що в наших силах. Звісно, це не капремонт, але вже буде краще, спокійніше, безпечніше ходити та їздити. Ми й раніше ремонтували цю дорогу, тепер знову робимо це самі. Бо від дорожньої служби активних дій чекати довго доведеться. Вже неодноразово зверталися, писали. Але бачимо, що цей пошкоджений асфальт скоро зовсім зійде. А так трохи підлатаємо, то ще послужить кілька років.

Підходить жінка в чорному одязі й долучається до розмови. Це Тетяна Захарчишина, жителька бічної вулиці, що різко піднімається вгору. Там також жителі на чолі із сільським головою роблять спробу засипати рівчаки та вибоїни.

Тетяна Захарчишина: «Взимку ні швидка допомога, ні жодний транспорт на цю дорогу не може та й не хоче підніматися»

Тетяна Захарчишина, витираючи сльози, додає:

— Проблема з нашою дорогою ще більша. Ми на цій вулиці живемо понад 30 років, а дороги як не було, так і немає. Нас, пайовиків, багато на цій вулиці, тож просимо зробити сюди нормальний доїзд. У мене син був інвалідом 1 групи. Помер — кілька тижнів тому поховала. Він без допомоги людей не міг візком на цю гору виїхати. А взимку ні швидка допомога, ні жодний транспорт сюди не може та й не хоче підніматися. Одна надія на орендаря. Ми йому землі здаємо, він розраховується вчасно. І мені після смерті сина допомогу надали. Дякую, і сподіваюся, що й надалі не залишить нас без підтримки.

Олександр Білецький

Голова Бронницької сільської ради Олександр Білецький розповідає:

— Ми ремонтуємо дорогу, що на балансі Служби автомобільних доріг та облавтодору. Вона проходить через село. Ми сюди не маємо права ні копійки вкладати. Але жителі села, депутати сільради прийняли рішення зробити все, що в їхніх силах.

Завдяки підтримці та розумінню ТОВ «Агрохолдинг Зоря», яке виділило нам 10 тонн асфальту, ремонтуємо цей відрізок дороги. Ще завдяки їхній соціальній допомозі будемо брати з Янової Долини, що в Костопільському районі, 300 тонн щебеню.

Хочу запевнити, що з усіх орендарів, які орендували і нині орендують землі селян, такої співпраці у нас не було із жодним. І це дуже приємно. Торік нам виділили кошти на облаштування двох дитячих майданчиків. Використавши кошти сільради, людей та «Агрохолдингу Зоря», вдалося встановити огорожу на цвинтарях у селах Білівські хутори та Бронники. Люди, які здають землю в оренду, співпрацею задоволені, нарікань немає. Звісно, завжди хочеться ще більше. Але інвестор розраховується за паї вчасно. На вибір можна брати кошти, зерно, цукор, борошно. При потребі надають допомогу технікою. А ще добре, що надають соціальну допомогу родинам, в яких сталося горе, а також молодим сім'ям, в яких народжуються дітки. На даний час не залишають без підтримки всі заклади соціальної сфери: школи, клуби, ФАПи, пошту. Значна увага приділяється ветеранам праці та воїнам, які брали участь у війні на сході України.

Дуже важливо, коли інвестор дбає не лише про власний прибуток, а й про вирішення проблем людей та бере участь у вирішенні соціально важливих питань. Тому ми віримо і сподіваємося на подальшу співпрацю.

Галина КОТУЛЬСЬКА.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також