В «Агрохолдингу Зоря» відновили меліоративну систему

841 0

Ми у соцмережах:

В «Агрохолдингу Зоря» відновили меліоративну систему

Спекотного липневого дня їдемо полями в урочищі «Воля», що в Рівненському районі. За автомобілем, що прямує польовою дорогою, здіймається стіна пилу. А попереду — 180 гектарів насіннєвої кукурудзи. У водяному водоспаді, що окроплює культуру, ховається веселка. Навколо поля — очищені меліоративні канали, наповнені водою. Саме її з допомогою спеціальних машин використовують для поливу полів.

Розповідає агроном масиву ТОВ «Агрохолдинг Зоря» Сергій Коваль:

— Зрошувальну систему в ТОВ «Агрохолдинг Зоря» запроваджено два роки тому. Тоді ми почали чистити канали, що закладені ще за часів керівництва Володимира Антоновича Плютинського. На цьому полі переважно торфові ґрунти, що навіть при незначній спеці суттєво пересихають, в результаті рослини потерпають без вологи. Меліоративні канали навколо були занедбані, заліснені і дуже замулені. Минулого року за допомогою драглайна — спеціального екскаватора, вибрали мул, зрізали дерева, кущі, винесли все сміття, щоб був добрий приток води. В подальшому цей мул будемо розгортати по полю і використовувати як органічне добриво, оскільки воно збагачене органічними природними елементами, корисними для рослин.

Цього року додатково придбали насосне поливне обладнання виробництва італійської компанії КАСЕЛ­, щоб розширити територію зрошення. Перевага таких машин котушкового типу в тому, що вони є високомобільними, їх можна розмістити на будь-якій площі, де є джерело водопостачання. У Зорі все дуже добре збудовано, ми можемо контролювати рівень води, збивати, відкривати і закривати шлюзи. Більше таких територій немає.

За науковими твердженнями, меліора́ція — це цілеспрямоване покращення властивостей природно-територіальних комплексів для оптимального використання потенціалу ґрунтів. У ТОВ «Агрохолдинг Зоря» вирішили використати меліоративні системи після ретельного вивчення стану цієї території, проведення аналізу та досліджень особливостей ґрунтів. Переваги меліорації в тому, що є можливість контролювати кількість вологи, що подається на площу. При надмірній кількості — воду відкачують, а за посушливої погоди — зрошують посіви.

— Зрошувальні системи забезпечують вологою рослини в критичні строки. Зараз, коли температура понад 30 градусів тепла, опадів немає, ми можемо забезпечити рослини вологою відповідно до потреби. На даний час даємо 20-25 мм опадів. На полі працює 4 поливних котушки, дві з них по 520 м, дві — по 680 м. Одна така машина може поливати в середньому від 6 до 8 гектарів за добу. Поливні машини працюють від стаціонарної насосної станції. Одночасно є два контури поливу. Котушка, рухаючись міжряддям, намотує на себе пластикову трубу і гідрант, який поливає і розбиває воду, що падає на культури у вигляді проливного дощу. Неподалік бачимо ще дві котушки, що працюють від валу відбору потужності тракторів, — демонструє роботу сучасної диво-техніки агроном.

Загальна протяжність всієї осушувально-зрошувальної системи — 32 кілометри. Зусиллями господарства в урочищі «Воля» поновлено й насосну станцію. Її завдання — відкачувати надлишкову воду навесні або під час проливних дощів. Натомість у період засухи за допомогою насосів воду з очищених каналів подають для поливних машин. Такий собі реверсний принцип. На цій території доглядають за насіннєвою кукурудзою двох гібридів — батьківські та материнські форми. Згодом високоякісний насіннєвий матеріал використовуватимуть не лише на своїх площах, а й реалізовуватимуть партнерам із інших агрокомпаній. Саме тому для вирощування такого насіння створено ідеальні умови.

Регулювання водного режиму, за підрахунками фахівців, не лише дасть змогу культурам добре розвиватися, а й допоможе збільшити урожайність до 50%.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також