В очікуванні удару США по Сирії: сторони мобілізують сили, а експерти критикують Обаму, який вказав «шлях в нікуди»

1166 0

Ми у соцмережах:

В очікуванні удару США по Сирії: сторони мобілізують сили, а експерти критикують Обаму, який вказав «шлях в нікуди»

В очікуванні американського удару по Сирії, який, як стало зрозуміло після суботньої заяви Барака Обами, буде здійснено, можливо, наступного тижня, сторони ведуть інтенсивну підготовку. Ближче до кордону Сирії, в Червоне море, перемістився американський атомний авіаносець типу "Nimitz" у супроводі чотирьох есмінців і крейсера. У Середземному морі вже знаходиться угруповання у складі п'яти есмінців США, а також десантний корабель "San Antonio". У зоні Перської затоки несе службу авіаносець "Harry Truman". Переміщення військ зафіксовано і в Сирії: частина контингенту і техніки передислокується в райони в глибині країни.

До майбутньої операції готуються і деякі сусіди Сирії по регіону з числа американських союзників. Прем'єр Туреччини Реджеп Ердоган запевнив у неділю, що його країна підтримає "будь-яку міжнародну ініціативу" щодо Сирії, навіть у разі відсутності рішення Ради Безпеки ООН. "Якщо не вжити зараз конкретних кроків, то вбивства в Сирії будуть продовжуватися", — наводить його слова ІТАР-ТАСС. Такий же настрій виявляє Франція. Її міністр внутрішніх справ Манюель Вальс заявив, якщо РБ ООН виявиться не в змозі прийняти рішення, слід сформувати коаліцію, і вона повинна бути якомога ширшою.

Більшість союзників США воювати не хочуть

Однак реально готових допомогти США країн суттєво менше, ніж тих, що вважає за краще діяти за мандатом ООН. Головний сюрприз піднесла Вашингтону Великобританія, чий парламент відхилив план вторгнення. У число країн, що відмовилися воювати проти Сирії, входять Італія, Греція, Канада. Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила в неділю, що її країна може діяти тільки за наявності мандата ООН, НАТО чи ЄС. Раніше генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен сказав, що не бачить ролі альянсу в міжнародної реакції, хоча й не сумнівається, що саме сирійський режим, а не опозиція, влаштував хімічну атаку під Дамаском. Йорданія вирішила не надавати американцям своєї території для ударів по Сирії, а також закрила своє небо для їхніх військових літаків. Те ж раніше зробила Австрія. Ліга арабських держав (ЛАД) за підсумками екстреного засідання своєї Ради у Каїрі з сирійського питання закликала ООН втрутитися. Причому перед початком наради прес-секретар глави ЛАД Насіф Хатті заявив, що панарабська організація "не давала мандата будь-кому на заподіяння ймовірного удару по Сирії". За його словами, "позиція ЛАД щодо сирійської кризи вписується в рамки поваги міжнародного права". Ліга воліє покластися в даному питанні на Раду Безпеки ООН як на гаранта міжнародної законності, підкреслив він. На самому засіданні лідер Національної коаліції опозиційних і революційних сил Сирії Ахмед аль-Джарба зажадав від арабських лідерів "підтримати міжнародні зусилля з покарання сирійського режиму". Його підтримав міністр закордонних справ Саудівської Аравії принц Сауд аль-Фейсал Ас-Сауд. Проте різко проти виступили Єгипет та Ірак.

Російські експерти розкритикували Обаму: вказав "шлях в нікуди"

Сам Обама в суботу заявив, що можливість і ефективність удару не залежить від часу його завдання: за його словами, операція може бути здійснена "завтра, наступного тижня, через місяць". Підтримка Франції та Туреччини зробить альянс досить сильним, та й схвалення Конгресу президент США, напевно, отримає, висловив думку головний редактор журналу "Росія в глобальній політиці" Федір Лук'янов. Разом з тим експерт вказав, що звернувшись за підтримкою до Конгресу за відсутності рішення ООН, Обама обрав найгірший з усіх можливих варіантів, справляючи враження ні в чому не впевненого керівника. Сумнів висловили й аналітики, котрі не впевнені в успіху самої операції. "З військового погляду, це шлях в нікуди, — заявив газеті заступник головного редактора Інтернет-видання "Щоденний журнал" Олександр Гольц. — Найгірше, що можна собі уявити, — військова операція, яка заздалегідь несе обмеження за масштабами і часом. Це неминуче обертається тим, що сторона, на яку хочуть натиснути, знає, що треба трохи потерпіти, а потім все скінчиться". Більше того, військовий експерт вважає, що "анонсувавши обмежену операцію проти Дамаска, Обама порушив основний принцип військового планування США, який полягає в тому, що якщо приймається рішення про використання сили, вона застосовується масовано до досягнення конкретного результату". Гольц при цьому не виключає, що обмежене застосування сили переросте у велику війну — війна у В'єтнамі теж почалася з відправки туди обмеженого армійського контингенту для захисту американських військових радників, нагадує він. З цією думкою згоден військовий аналітик Дмитро Поліканов. "Відкладена загроза перестає бути загрозою і багато в чому втрачає сенс з військового погляду. Адже вона дозволяє противнику підготуватися до удару, евакуювати військові об'єкти і техніку і тим самим звести до мінімуму свої втрати", — пояснив він. А крім того, військова операція може підштовхнути президента Сирії Башара Асада до рішучіших дій, а не стримати його, як розраховують у Вашингтоні.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також