В оселі рівнян заповзають великі чорні павуки - псевдокаракурти

1314 0

Ми у соцмережах:

В оселі рівнян заповзають великі чорні павуки - псевдокаракурти

Але фахівці Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб запевняють, що вони безпечні. Ще й знищують комах, які справді можуть вас покусати.

Що це за павуки та що робити, якщо вас все-таки вжалили, науковці розповіли на сторінці Центру у фейсбуці:

 - Протягом усього теплого періоду року ми отримуємо багато запитань від громадян щодо появи в їх оселях (сараях, горищах, темних закутках квартир чи будинків) досить великих павуків, схожих на членистоногих з небезпечним для життя укусом — каракуртів.
 
Насправді це стеатода, або псевдокаракурт — неагресивна істота, досить корисна, тому що знищує шкідливих комах (тарганів, клопів, мух). Є далеким родичем чорної вдови, але абсолютно безпечна. На відміну від каракуртів не має яскраво-червоного малюнка у вигляді пісочного годинника чи інших яскравих плям на тілі, її забарвлення варіює від пурпурно-коричневого до чорного, зі світлими відмітинами.  Це типовий синантропний вид, який завжди жив поруч з людиною, через відносно теплу зиму зараз ми маємо багато таких поселенців, а ближче до холодної пори року вони набуватимуть більш округлих форм.
 
Стеатода уникає зайвих рухів, може перебувати у своєму укритті довгий час, вичікуючи жертву, лише молоді особини можуть зважитись на міграції квартирою, в той час їх і помічають. Укуси павуків цієї родини трапляються вкрай рідко, лише в разі відвертої агресії до них, зазвичай мають короткочасну дію, не призводять до некрозу тканин, можуть мати певні наслідки для осіб з підвищеною сенсибілізацією організму. В нашій області не зареєстровано жодного звернення громадян в лікувальні заклади внаслідок укусу стеатоди.
 
Однак, якщо людину вкусив будь-який павук, незалежно від виду членистоногого, потрібно пам’ятати, що його отрута є складною біологічною сполукою та її дія на організм кожного невідома. При можливості запам’ятайте, або сфотографуйте павука, з яким контактували, промийте уражену ділянку антисептиком або мильним розчином. При наявності рани її потрібно забинтувати, можна прикласти холодний компрес. Дайте потерпілому випити багато рідини для швидкого виведення токсинів, в разі виникнення алергічних чи місцевих запальних реакцій не займайтесь самолікуванням, а зверніться в медичний заклад для отримання фахової допомоги.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також