Важливі моменти про аліменти

22164 0

Ми у соцмережах:

Важливі моменти про аліменти

Недовговічність сімейних стосунків зустрічається нерідко, отож категорія спорів про розірвання шлюбу займає значне місце у судовій статистиці. Розпад сім’ї тягне за собою покладання на одного з батьків обов’язку сплати аліментів на утримання неповнолітніх дітей. Цієї теми неодноразово торкалися читачі «РВ» у своїх листах. Відповісти на запитання, з якими найчастіше вони звертаються в редакцію, наш кореспондент попросив адвоката Олександра Бражнікова.

— Згідно з вимогами законодавства про шлюб та сім’ю батьки зобов’язані утримувати своїх неповнолітніх і непрацездатних повнолітніх дітей, які потребують матеріальної допомоги. При ухиленні батьків від цього обов’язку кошти на утримання дітей стягуються з них у судовому порядку. При цьому зовсім не обов’язково, щоб шлюб між батьками було припинено. До речі, утримання непрацездатних батьків, які потребують допомоги, є, в свою чергу, обов’язком їх повнолітніх дітей, однак за стягненням аліментів з дітей батьки звертаються не так часто.

— В якому розмірі стягуються аліменти з батьків на неповнолітніх дітей? — Аліменти на неповнолітніх дітей з їхніх батьків стягуються так: на одну дитину — чверть, на двох дітей — третина, на трьох і більше дітей — половина заробітку (доходу) батьків, але не менше 1/2 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян на кожну дитину, а з осіб, які працюють за контрактом в іноземних державах, — не менше двадцяти п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на кожну дитину.

— Чи можна цей розмір змінити? — Розмір цих часток і мінімальний розмір аліментів може бути зменшено судом, якщо у того з батьків, який зобов’язаний платити аліменти, є інші неповнолітні діти, які при стягненні аліментів у встановленому цією статтею розмірі виявилися б менш забезпеченими матеріально, ніж діти, які одержують аліменти. А також у випадках, коли той з батьків, з якого стягуються аліменти, є інвалідом першої чи другої групи, або коли діти працюють і мають достатній заробіток, або з інших поважних причин. Суд також вправі зменшити розмір аліментів або звільнити від їх сплати, якщо діти перебувають на повному утриманні держави або громадської організації.

— А в яких випадках стягнення можуть бути збільшені? — Батьки, які сплачують аліменти на неповнолітніх дітей, можуть бути притягнуті до участі в додаткових витратах, викликаних винятковими обставинами (тяжка хвороба, каліцтво дитини та ін.).

— З якого часу присуджуються аліменти, бо ж відомо, що справи в судах лежать роками? — Аліменти на користь неповнолітніх дітей присуджуються з дня подачі заяви до суду. Аліменти за минулий час можуть бути стягнуті, коли позивач подасть суду докази, що він вживав заходів для одержання аліментів з відповідача, але не міг їх одержати внаслідок ухилення останнього від їх сплати. В цьому разі з урахуванням обставин справи суд може присудити аліменти не більш як за три роки.

— Який порядок сплати аліментів? — Аліменти сплачуються в добровільному порядку особисто або за місцем роботи чи одержання пенсії, стипендії — на підставі заяви платника. Добровільний порядок сплати аліментів не виключає права стягувача аліментів у будь-який час звернутися з заявою про стягнення аліментів до суду.

— А якщо платник аліментів вирішив виїхати за кордон? — При виїзді громадянина, який зобов’язаний сплачувати аліменти, за кордон на постійне місце проживання в держави, з якими Україна не має договорів про надання правової допомоги, стягнення аліментів провадиться до виїзду за увесь період до досягнення дитиною повноліття. Розрахунок проводиться, виходячи з заробітку за останній місяць роботи на момент виїзду або ж з п’ятикратного розміру неоподатковуваного мінімуму доходів громадян на час проведення розрахунку.

— Відомо, що певне число платників ухиляються від свого обов’язку і мають величезні борги з аліментів. Чи існує механізм стягнення заборгованості, яку відповідальність вони можуть в такому випадку понести? — Стягнення аліментів за виконавчими листами за минулий час провадиться в межах трирічного терміну, що передував пред’явленню виконавчого листа до виконання, а у разі, коли за виконавчим документом, пред’явленим до виконання, утримання аліментів не проводилось у зв’язку з розшуком боржника, то стягнення аліментів має проводитись за ввесь період незалежно від установленого трирічного терміну та досягнення повноліття особою, на утримання якої присуджені аліменти, в тому числі й шляхом звернення стягнення на майно боржника. За злісне ухилення від сплати аліментів статтею 164 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність у вигляді виправних робіт або обмеження волі.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також