Вентилятор має не «ганяти» гаряче повітря, а охолоджувати його

163 0

Ми у соцмережах:

Вентилятор має не «ганяти» гаряче повітря, а охолоджувати його

В оселях, де немає кондиціонерів, температуру доводиться знижувати підручними методами

Вікна захищають від більшості УФ-променів, але у спеку пропускають, навіть будучи зачиненими. Особливо ця проблема відчутна в кімнатах на південній стороні. Промені поступово нагрівають предмети, які передають своє «тепло» повітрю. Тому без штор не обійтися. А щоб уникнути появи «сонячних зайчиків», повісьте щільні жалюзі або штори-блекаут. Заклейте вікна сонцезахисною плівкою. Оскільки плівка пропускає частину променів, у кімнаті залишається достатньо світла, але температура не підіймається. Зовні вікно буде виглядати так, ніби його обклеїли фольгою. Усередині ж буде видно все, що відбувається на вулиці — просто трохи темніше. Видимість буде наче через сонцезахисні окуляри.

Запобігти надходженню гарячого повітря в приміщення — тільки пів справи. Потрібно остудити те, що вже потрапило у квартиру.

Якщо хочеться знизити температуру в приміщенні, потрібно вимкнути побутову техніку. Найбільше тепла дає кухня — мікрохвильовка, електродуховка, чайники та холодильники. Також прогріває повітря ванна: сушки для рушників, тепла підлога, сушильна машина.

Ефективний метод швидко охолодити ванну кімнату або кухню без кондиціонера — включити витяжку. Оскільки гаряче повітря виходить вгору, витяжка допоможе позбутися саме від надмірного тепла.

Врятувати від сильної спеки у квартирі допоможе вентилятор — це такий собі дешевий варіант кондиціонера. Тільки ставити його потрібно так, щоб він не «ганяв» повітря, а охолоджував. І тут є кілька правил, яких потрібно дотримуватися. Настільні вентилятори потрібно ставити якомога вище (наприклад, на шафу) і направляти вниз. Підлоговий варіант пристрою треба розміщувати в центрі кімнати, спрямовувати в бік дверей або вікна. Пізно ввечері та рано-вранці краще ставити маленький вентилятор на підвіконня і направляти до вікна, щоб він міг видувати гаряче повітря з кімнати.

Стежте за тим, щоб вентилятор у спеку не дув прямо на вас — по-перше, так можна легко застудитися, по-друге, щойно ви відійдете від пристрою, вам буде в кілька разів спекотніше, ніж до цього.

Є кілька хитрощів, які точно допоможуть вам нормально пережити спеку і не мучитися від задухи. Запам’ятайте, що ніяка циркуляція повітря не допоможе, якщо приміщення не провітрюється, тому регулярно відчиняйте двері та вікна, створюючи природний обмін киснем. Закривати вікна шторами — думка про те, що щільна тканина стає «пилозбірником» і «обтяжує» повітря, помилкова. Навпаки, масивні штори перешкоджають потраплянню сонячних променів до приміщення, а отже, не дають йому нагріватися.

Якщо у вас велика кімната, то купіть 2–3 вентилятори (краще і підлогові, й настільні), а також не забудьте про зволожувачі повітря. Крім того, допоможе і щоденне вологе прибирання — якщо його не робити, то дихати ви будете пилом і сміттям, які вентилятор рознесе по всій квартирі.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також