Вербу — в грубку

2463 0

Ми у соцмережах:

Вербу — в грубку

В той час як жодні заходи з енергозбереження не рятують від збільшення витрат на оплату енергоносіїв для бюджетних установ, в області вирішили освоїти новий вид палива — вже наступного року у Шубкові почнуть вирощувати так звану енергетичну вербу, пелети з якої є чи не найдешевшим видом палива з усіх існуючих. У планах — опалювати «вербою» бюджетні установи, до яких не підведено газ.

”Енергетичною вербою» називають сорт швидкоростучих дерев, які за 3-4 роки виростають до 5-6 метрів і пелети з яких є дешевшими та не менш ефективними, ніж газ, торф чи вугілля. Щоб навчитись вирощувати ці особливі верби, чиновники поїхали на Івано-Франківщину. — Уже в лютому закупимо насіння верб і навесні висадимо в Шубкові Рівненського району 4 гектари розсадника, — пояснює Олександр Чуприна, керівник групи радників Рівненської облдержадміністрації. - Вирощенням «енергетичних верб» займатиметься Рівненський інститут агропромислового виробництва, який там діє. Незабаром підготуємо відповідну програму розвитку цього напряму, винесемо на сесію облради і будемо просити фінансування з бюджету. Можливо, і Євросоюз допоможе через певні проекти. На реалізацію цього проекту, за попередніми підрахунками, потрібно: у 2010 році — майже 48,5 тис. грн., у 2011 — 141 тис. грн. Володимир Польовий, директор Рівненського інституту агропромислового виробництва, підтверджує — вони вже готують відповідну ділянку: — Вже до зими треба очистити ділянку від бур’яну, збагатити мінеральними добривами. У лютому купимо саджанці і навесні посадимо розсадник. Через два роки з лози, що виросте, можна буде зрізати прутики по 20 см і висаджувати на плантації. За три-чотири роки верба виросте до потрібних розмірів. Тобто перші пелети з «енергетичної верби» зможемо отримати лише через років п’ять.

Довідка «РВ» У Швеції плантації такої верби займають понад 20 тисяч гектарів. В Україні закладають лише перші плантації енергетичного гаю: на Волині засаджено 25 гектарів, у Львівській області цього року планують засадити вербою майже 100 гектарів. З одного гектара верби можна зібрати 30-40 тонн деревної сировини.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також