Від чого смердить у Клевані?

1614 2

Ми у соцмережах:

Від чого смердить у Клевані?

Увечері 17 жовтня на території підприємства «Колор С.І. М.» у Клевані Рівненського району стався вибух. Унаслідок загоряння в будівлі спрацювала протипожежна сигналізація, на виклик приїхали рятувальники і швидко загасили вогонь. Можливою причиною вибуху вони назвали скупчення газоповітряної суміші та коротке замикання електромережі на складі лакофарбової продукції. Поліція відкрила кримінальне провадження й почала розслідування за статтею про порушення правил безпеки.

Директор підприємства «Колор С.І. М.» Зоя Іващук прокоментувала Радіо Трек, що вибух стався у невеличкому приміщенні, не оснащеному камерами відеонагляду, де промивають лабораторний та технологічний посуд після проведення тестів і випробувань продукції. Унаслідок вибуху ніхто не постраждав, пожежа була незначною — згоріли хіба кілька картонних коробок та залишки того, що було в банках. Причини надзвичайної події з’ясовує поліція. Зоя Іващук припускає, що то могли бути «протиправні дії третіх осіб».

Мешканців Клеваня, довколишніх сіл та Рівного більше цікавить інше: чи не було внаслідок вибуху й пожежі шкідливих викидів у довкілля. Керівництво підприємства запевняє, що здійснює регулярні спостереження за станом повітря на своїй території та у захисній зоні, і жодних перевищень, в тому числі й після вибуху, не зафіксувало. Начальник управління Держнагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби у Рівненській області Василь Тонконоженко підтвердив, що стан повітря у санітарно-захисній зоні «Колор С.І. М.» відповідає вимогам санітарного законодавства. Аналіз проводив обласний лабораторний центр на їхнє замовлення. Проби повітря було взято 18 та 19 жовтня.

— Після вибуху люди занепокоїлися, що може бути загроза здоров’ю, скрізь телефонували й вимагали провести дослідження, — розповів Василь Тонконоженко. — Остерігалися, може, від діяльності підприємства постійно є викиди. До нас з минулого року почали надходити скарги від ініціативної групи мешканців Клеваня, що у повітрі періодично чути запах фарби. Оскільки зараз провести перевірку на будь-якому підприємстві не так просто, ми домовилися, що тільки-но відчують запах — телефонують до нас, а ми звернемося в лабораторний центр, щоб взяли проби повітря. Одного разу аналіз справді показав значні перевищення допустимих норм вмісту толуолу та ксилолу. Однак керівник підприємства з цими висновками не погодилася, мовляв, то не їхні викиди, адже довкола є чимало дрібних і нелегальних дільниць, гаражів, в яких фарбують автомобілі тощо. Вона припускає, що то вони забруднюють повітря, а не їхнє підприємство.

«Колор С.І. М.» справді розташоване у промисловій зоні, де займаються різними видами діяльності, в тому числі й фарбуванням. Але ми не можемо іти до кожного з перевірками, тому запропонували, нехай Клеванська сільрада проведе, так би мовити, інвентаризацію усіх, хто працює на її території, попросить документи. Тоді зможемо висувати версії, від чого людям смердить. А на цьому підприємстві у 2020 році проведемо планову перевірку, тобто за кілька місяців.

Світлана Федас.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також