Види добрив: класифікація і їх властивості

82 0

Ми у соцмережах:

Види добрив: класифікація і їх властивості

Кожен аграрій рано чи пізно стикається з проблемою дефіциту певного елементу в ґрунті. Вона може проявлятися різними ознаками. Наприклад, на листі рослин з’являються плями, стебло та інші наземні частини не розвиваються належним чином, а якість плодів погіршується. В будь-якому з цих та інших подібних випадків потрібно вносити підживлення.

Проте, не завжди в продажу можна знайти якісну продукцію. Іноді трапляються підробки та неефективні аналоги. Саме тому, важливим є аналіз добрив https://microbiolaba.com/ru/analiz-udobreniy/, який дозволяє перевірити властивості. На основі цих даних вже можна обирати підживлення. Але, це буде важко зробити, якщо ви не знаєте, які бувають добрива, та що враховувати під час вибору.

Види добрив та їх класифікація

Підібрати певний вид підживлення допомагають спеціалісти лабораторій, де проводяться відповідні дослідження. Проте, кожному аграрію важливо знати, як здійснюється класифікація добрив.Основним критерієм є тип діючих сполук. За цією характеристикою виділяють кілька груп.

Види мінеральних добрив

Мінеральні добрива – це неорганічні сполуки, які містять необхідні для рослин поживні елементи. Вони широко використовуються в сільському господарстві для підвищення врожайності та покращення якості продукції.

Розглядаючи основні види міндобрив, варто зазначити, що вони поділяються в залежності від типу елементу. В продажу знайдете, продукцію на основі калію, фосфору та азоту.

Види органічних добрив

Ця продукція містить речовини природного походження, які утворюються в результаті розкладання решток тварин та рослин. Завдяки такому складу, органічні види добрив є найбільш доступними для засвоєння рослинами. Речовини поділяються на 2 групи: тваринного та рослинного походження.

Комплексні добрива: види

Мінеральні добрива бувають комбінованими. Це означає, що в складі є одразу кілька елементів. Найчастіше  азот (N), фосфор (P) та калій (K). Залежно від способу виробництва, комплексні добрива поділяються на змішані та складнозмішані.

Останні  отримуються в результаті хімічної взаємодії різних речовин, внаслідок чого поживні елементи містяться в одній гранулі. Перший варіант виготовляється шляхом механічного змішування простих добрив (наприклад, аміачної селітри, суперфосфату, калійної солі).

Види добрив уповільненої дії

Поживні речовини в цьому випадку покриті спеціальними оболонками, які поступово розчиняються під впливом вологи і температури ґрунту. Швидкість вивільнення поживних речовин залежить від температури, вологості ґрунту і типу оболонки. Продукція поділяється на добрива з оболонкою та з органічною матрицею, яка утримує всередині поживні компоненти.

Види мікродобрив

Класифікація мінеральних добрив передбачає також виокремлення мікродобрив. Вони відрізняються від інших різновидів вмістом малих доз поживних речовин. Зазвичай, така продукція містить мідь, хлор, цинк, молібден, марганець та залізо.

Застосовуються мікродобрива переважно для позакореневого підживлення. Їх поєднують з препаратами на основі калію, фосфору та азоту.

Види добрив за строками внесення та формою випуску

Класифікація органічних добрив та мінерального підживлення можлива також за критерієм форми випуску. Виробники пропонують покупцям гранульовані, порошкові та рідкі види продукції. Крім цього, препарати можна поділити на групи за строками внесення. Виділяють позакореневе (післяпосівне), припосівне та основне підживлення.  

Як правильно вибрати добриво?

Якщо ви цікавитеся, які є органічні добрива та мінеральні види підживлення, то скоріш за все хочете придбати їх для свого господарства. Проте, не поспішайте з вибором.

Потрібно спочатку розібратися з тонкощами вибору підживлення. Експерти рекомендують слідувати кільком порадам:

  • проведіть аналіз ґрунту (це дозволить точно визначити, яких поживних речовин не вистачає);
  • вивчіть потреби культури (з’ясуйте, які поживні речовини необхідні для кожної культури на різних етапах розвитку);
  • розберіться з дозуванням (у кожного препарату воно різне).

Обов’язково зверніться за консультацією до фахівця. Продавець у спеціалізованому магазині допоможе вам підібрати оптимальне добриво.

“Джерело: microbiolaba.com”


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також