«Відмазка» від «Президента»за 20 000 доларів у Рівному

4922 0

Ми у соцмережах:

«Відмазка» від «Президента»за 20 000 доларів у Рівному

У Рівному, подібно до інших регіонів, «несподівано» викрили факти корупції у медико-соціальній експертній комісії. До схеми збагачення на чоловіках, яких мали мобілізувати до Збройних сил України, «заробляли» щонайменше три десятки осіб. А організувала усе, за версією слідства, Інна Проховська, власниця рівненського агентства «Президент».

Про її затримання під час отримання коштів стало відомо минулого тижня. Це сталося, коли 47-річний рівнянин передавав другу частину хабаря у розмірі 5300 доларів, аби уникнути мобілізації та отримати право безперешкодно перетинати кордон, оформивши собі фіктивну інвалідність. Спочатку йому сказали, що ця «послуга» коштуватиме 11400 доларів, а згодом збільшили суму ще на 5300 доларів. За інформацією Служби безпеки України, оборудку організувала керівниця агентства нерухомості та дві її підлеглі, які залучили до незаконної діяльності 26 медпрацівників.

Для пошуку потенційних клієнтів організатори використовували напрацьовані зв’язки агентства нерухомості. Отримані «прибутки» розподіляли між усіма учасниками злочинів. Вартість «послуг» становила від 15 до 20 тисяч американських доларів з одного клієнта. Під час обшуків у підозрюваних виявлено понад 14 млн гривень, ймовірно, одержаних незаконним шляхом. Також вилучено підроблені медичні висновки, чорнові записи, мобільні телефони та комп’ютерну техніку із доказами злочинів. Обласна прокуратура оголосила підозру поки лише трьом особам: двох триматимуть під вартою із можливістю внесення застави, ще одна буде перебувати під домашнім арештом.

На наступний день після затримання начальник Рівненської ОВА Олександр Коваль скликав на термінову нараду керівників медичних закладів області, їхніх профільних заступників, а також голів МСЕК. На ній очільник області виголосив медикам «офіційне застереження». В той час у соціальних мережах люди бурхливо обговорювали декларацію голови медико-соціальної експертної комісії у Рівненській області Ольги Смолярчук. Виявилося, що рівненська керівниця мала найскромніші офіційні доходи серед своїх колег з інших областей. Лікарка задекларувала всього 317,6 тис. гривень зарплати та 92,4 тис. інших доходів (майже вся сума — пенсія).

Анна Свінціцька-Савчук, речниця СБУ в Рівненській області:

— Клієнтам пропонували за грошову винагороду допомогти отримати довідку про інвалідність, яка допомагала уникнути мобілізації. Якщо клієнт погоджувався, то схема діяла наступним чином. Особі підроблювали результати магнітно-резонансної томографії. Робили усе так, нібито у їхнього клієнта зненацька було виявлено наявність серцевої недостатності або проблем з нервовою системою. Після цього особу фіктивно клали на лікування на стаціонар. Згодом, щоб збільшити історію хвороби клієнта, його знову фіктивно поміщали на стаціонарне лікування уже в іншу лікарню. Коли в клієнта нагромаджувалася історія хвороби, його направляли на лікарську консультативну комісію. Ця комісія робила висновки про те, що вказаній особі можна дати групу інвалідності. А у медико-соціальній експертній комісії, яка ухвалює остаточне рішення, була своя людина. Єдина інстанція, куди особисто ходили ухилянти, — це МСЕК. Чоловіків навчали, як там потрібно поводитися. Там вони грали виставу, імітуючи хворобу, щоб отримати відстрочку від мобілізації. Додам, що зараз слідство вивчає усю вилучену документацію, в тому числі, й список клієнтів цього агентства нерухомості.

Олександр Коваль, начальник Рівненської ОВА:

— Реакція на такі випадки має бути жорсткою та рішучою. Адже в умовах війни це не просто корупція, це підрив безпеки та обороноздатності нашої держави. Доручив профільному департаменту проаналізувати усі справи. Найменшої толерантності щодо подібних корупційних проявів з боку Рівненської ОВА не було і не буде. Адже в умовах війни — це питання національної безпеки та оборони.

Олег Вівсянник, керівник департаменту охорони здоров’я Рівненської ОВА:

— У нас є клініко-експерт-на комісія, яка має право проводити переогляд справ хворих. Однак для цього слідство має передати нам прізвища осіб, які підозрюються в нечесному отриманні групи інвалідності. Окрім цього, я уже видав наказ для того, щоб усі особи віком від 25 до 60 років, яким вперше встановлюється група інвалідності, проходити контрольні огляди в обласній МСЕК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також