Вихователів та охоронців втричі більше, ніж в'язнів

1870 1

Ми у соцмережах:

Вихователів та охоронців втричі більше, ніж в'язнів

Дубенська виховна колонія для неповнолітніх розрахована на 260 в'язнів, проте нині там уп'ятеро менше вихованців.

Колонія ДУБЕНСЬКА КОЛОНІЯ-10 Олександр Адамець, начальник управління Державної пенітенціарної служби у Рівненській області:

— Наразі немає жодного офіційного рішення про закриття Дубенської виховної колонії для неповнолітніх. Керівництво Міністерства юстиції лише анонсувало це, як і закриття в інших регіонах дорослих колоній. У 2012 році змінився Кримінально-процесуальний кодекс, який пом'якшив покарання для неповнолітніх, запровадивши альтернативу засудженню, наприклад, виправні роботи. Після цього кількість в'язнів у колоніях для неповнолітніх різко зменшилася. За останні роки закрили дитячі колонії на Тернопільщині та Львівщині, залишивши у Дубні та Ковелі. У Ковелі зараз також близько 60 засуджених. Ми проти закриття дубенського закладу. По-перше, варто звернути увагу на те, що рівень злочинності зростає. Як тільки правоохоронна система запрацює нормально після реорганізації, кількість засуджень збільшиться. Якщо ж ми зараз закриємо заклад, відновити його згодом буде значно дорожче. Оскільки Мін'юст наполягає на оптимізації коштів, ми пропонували свій вихід із ситуації. Можна скоротити у колонії штати працівників до 20%. Окрім того, готові скоротити кількість працівників в обласному управлінні пенітенціарної служби. Наразі виправна колонія у Дубні має річний бюджет з урахуванням заробітної плати та оплати комунальних послуг у 8 млн. грн. Це значно менше, ніж йде на утримання дорослих колоній. У Дубні неповнолітні працюють, хто бажає, але, на відміну від дорослих засуджених, усі зароблені ними кошти акумулюємо на їхніх рахунках, тож колонія на себе не заробляє. Був у нас також план зробити на місці колонії у Дубні покамерне утримання довічників, засуджених за особливо тяжкі злочини. Наразі вони у спецкорпусі колонії у Городищі. Проте переобладнання закладу у Дубні та оснащення його додатковими засобами безпеки потягнуло б величезні фінансові затрати.
Загалом в Україні Мін'юст хоче закрити більше 10 пенітенціарних закладів, частина в'язнів з яких опиниться у рівненських колоніях: у Городку, Городищі та Катеринівці. Міністерство юстиції заявило, що запускає реформу пенітенціарної служби, яка має привести виправну систему в Україні до європейських норм. Наталія Севостьянова, перший заступник Міністра юстиції:
— 75 років в цій країні і в країні, яка існувала до цього, не змінювалися стандарти функціонування установ виконання покарань. Частина з них була побудована ще у 18 сторіччі. Однією із головних новацій реформи стане запуск служби пробації. Служба фокусуватиметься на тому, щоб особа пройшла окрему пробаційну програму після того, як вона залишає установу покарання. Це контроль гніву, допомога у працевлаштуванні, отримання додаткових навичок. Також наш фокус — демілітаризувати на першому етапі великий апарат, який працює не в колоніях, а займається паперами і має набагато вищу зарплату ніж ті, хто має справу із ув'язненими. Тому з 77% осіб, які мають сьогодні погони, залишиться 28%. У кожній області є управління, яке не має безпосереднього стосунку до праці в колонії. З 24 таких управлінь ми залишимо 5. Це дасть можливість на зекономлені кошти підіймати заробітні плати. Наші колеги з Норвегії визначилися з бажанням підтримувати комплексне реформування системи в одній окремо визначеній області. Інший елемент — це початок державного приватного партнерства. Вже зараз ми шукаємо інвестора, який побудує за межами Києва нове СІЗО на заміну Лук'янівському.
Алла САДОВНИК.

Довідка "РВ"

Дубенська дитяча трудова колонія була організована в червні 1954 р. на місці колишньої тюрми, яка у цьому приміщенні, на сучасній вулиці Садовій, була створена у 1937 році.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також