
Вітамін D відіграє важливу роль у зміцненні імунітету, підтримці роботи м’язів, нервової системи, регулюванні обміну речовин і навіть впливає на репродуктивну функцію. Його часто називають «сонячним вітаміном», і багато хто вважає, що прогулянки на сонці забезпечують організм його достатньою кількістю. Проте навіть за таких умов дефіцит цього вітаміну залишається поширеним, особливо наприкінці зими.
Дефіцит цього вітаміну може проявлятися через різні неприємні симптоми. Найпоширеніші з них: ослаблений імунітет, часті застуди; постійна втома, млявість, зниження енергії; поганий настрій, підвищена тривожність, схильність до депресії; болі у м’язах та суглобах; ламкі нігті, випадіння волосся.
Чи реально отримати всю норму вітаміну D лише від сонця? Восени та взимку в наших широтах сонячного випромінювання недостатньо для вироблення вітаміну D. Сонячне світло не проходить крізь скло, тож засмага біля вікна також не принесе користі. Якщо ж ви ще й проводите багато часу в приміщенні, важливо подбати про додаткові джерела вітаміну D.
Вміст цього вітаміну в їжі досить низький, але є кілька продуктів, що можуть стати його джерелом: жирна риба (лосось, скумбрія, сардини); курячі яйця (особливо жовток); яловича печінка, гриби, які вирощувалися під впливом сонячного світла; вершкове масло.
Однак отримати добову норму вітаміну D лише з їжі нереально. Наприклад, для цього довелося б з’їдати по 500 г лосося або 10 яєць щодня!
Як правильно приймати вітамін D? Оскільки цей вітамін розчиняється в жирах, його слід приймати разом із їжею. Найкращий час — ранок або день, адже ввечері він може впливати на якість сну.