Вітер приніс у Рівне тепло з океану та пил із Сахари

849 0

Ми у соцмережах:

Вітер приніс у Рівне тепло з океану та пил із Сахари

Цього року як ніколи дається взнаки глобальне потепління, а тепло щомісяця б’є рекорди. Новий температурний максимум у Рівному було зафіксовано в останній день березня — 26 градусів тепла. Все завдяки великим випаровуванням з океану, які принесли до Європи гаряче повітря, а ще пил із пустелі Сахара. Однак спеціалісти переконують, що попри вітряну погоду пустельний пил не загрожує здоров’ю рівнян, а показники забруднення повітря — у межах норми.

Василь Троцюк, кліматолог:

— В Атлантичному океані є дві гарячі течії — Гольфстрім та Ель-Ніньйо, які з різних боків підігрівають Європу. Оскільки через глобальне потепління випаровування в океані є значними, то повітряні маси увібрали тепле повітря та пил із Сахари. Особливо цей пил засипав половину Німеччини та Швейцарію. Дістався він і до Рівненщини. Через це й у нас так тепло, що є нетиповим.

Ірина Кобзєва, завідувачка сектору Рівненського гідрометцентру:

— Щодня у Рівному аналізують якість повітря, якихось особливих перевищень пилу в атмосфері виявлено не було. Тому людям не потрібно за це хвилюватися. Стосовно температури, то ми уже звикли, що березень є доволі контрастним місяцем. Адже це своєрідний перехід від зими до весни. Оскільки цього року був доволі нестійкий зимовий період, бо було то тепло, то холод, то березень 2024 року став особливим. Адже 31 березня була зафіксована літня температура, яка становила 26 градусів тепла. За всю історію спостережень найтеплішим був березень 1974 року. Тоді було зафіксовано 23 градуси тепла. Але цьогорічні температури побили рекорд. Однак довго це тепло не протримається. Через кілька днів стане холодніше. Адже очікуємо прихід холодного атмосферного фронту. Температура повітря у Рівному знизиться та становитиме +12, +14 градусів вдень. Прогнозуємо, що у четвер, 4 березня, та в п’ятницю, 5 березня, вночі температура повітря опуститься до 0 градусів. До вихідних погода зміниться на вітряну та дощову. Однак уже в суботу й неділю температура повітря становитиме 20 градусів тепла.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також