Війна перейшла у новий етап, де поки виграє Росія – генерал Залужний

2068 0

Ми у соцмережах:

Війна перейшла у новий етап, де поки виграє Росія – генерал Залужний

За п’ять місяців контрнаступу Україні вдалося просунутися лише на 17 кілометрів.

Однак під час планування українського наступу розраховували, що ЗСУ рухатимуться зі швидкістю 30 км на добу, прориваючи рубежі російської оборони та підійдуть до Криму.

За словами українського головнокомандувача Валерія Залужного для Economist, він спостерігав як на підступах до Бахмута українські війська та техніка застрягають у мінних полях. Їх там розбивали російська артилерія та безпілотники. Схожа ситуація розгорталася на головному напрямі наступу – півдні.

- Спочатку я подумав, що з нашими командирами щось не так, тому змінив деяких із них. Тоді я подумав, що може наші бійці не придатні за призначенням, тому переставив бійців у якісь бригади, – розповідає генерал Залужний.

Коли ці зміни не вплинули на ситуацію, генерал наказав своєму штабу відкопати книгу, яку він колись бачив, будучи студентом військової академії в Україні. Його назва була «Прорив укріплених ліній оборони». Її опублікував у 1941 році радянський генерал-майор П. С. Смирнов, який аналізував битви Першої світової війни.


- І не пройшовши навіть половини, я зрозумів, що це саме те, де ми знаходимося, тому що, як і тоді, рівень нашого технологічного розвитку сьогодні вводить в ступор і нас, і наших ворогів, - ділиться генерал.

Схожа доля спіткала й усі наступи армії Росії. Наприклад, під Авдіївкою, де Росія кинула на прорив дві свої армії.

- Того дня, коли я був там, на екранах наших моніторів ми бачили 140 російських машин, які горіли — знищених протягом чотирьох годин після того, як вони потрапили в зону обстрілу нашої артилерії.

Тих, хто втікав, переслідували безпілотники «від першої особи», керовані дистанційно та несли вибухові заряди, якими їх оператори просто врізалися у ворога
, - розповідає український командувач.

Тепер командування українських військ впевнене, що постачання F-16 не вплине на ситуацію на фронті. Адже літаки були потрібні цього року, а прийдуть лише наступного. Однак Росія уже змогла вдосконалити свою протиповітряну оборону: експериментальна версія ракетної системи С-400 може досягати меж міста Дніпро. Схоже уже відбулося з ракетами великої дальності, які США надали лише зараз, а вони були потрібні минулого року.

- Простий факт полягає в тому, що ми бачимо все, що робить ворог, і вони бачать все, що робимо ми. Щоб вийти з глухого кута, нам потрібно щось нове, як-от порох, який винайшли китайці і яким ми досі вбиваємо один одного, - роздумує Залужний.

Командувач просить у союзників нових технологій для прориву. Адже вирішальним у цій війні буде не один новий винахід, а сукупність усіх технічних рішень, які вже є. Йдеться про безпілотники, засоби радіоелектронної боротьби, протиартилерійські можливості та обладнання для розмінування.

- Важливо розуміти, що цю війну неможливо виграти зброєю минулого покоління та застарілими методами, — наполягає Залужний. - Вони неминуче призведуть до зволікання і, як наслідок, поразки.

Адже Росія має більше ресурсів, ніж Україна, а диктатор Володимир Путін готовий пожертвувати сотнями тисяч життів росіян.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також