Влада не знає, що робити з... міллю (оновлено)

2124 0

Ми у соцмережах:

Влада не знає, що робити з... міллю (оновлено)

Вражені павутинням з гусінню, яке оповило дерева на подвір'ї, мешканці будинку №38 на вул.Грушевського звернулися до комунальників. Виявилося, на зелені насадження у місті напала черемхова горностаєва міль, яка поїдає бруньки та зелень плодових дерев.

гусинь (3) Вражені павутинням з гусінню, яке оповило дерева на подвір'ї, мешканці будинку №38 на вул.Грушевського звернулися до комунальників. Виявилося, на зелені насадження у місті напала черемхова горностаєва міль, яка поїдає бруньки та зелень плодових дерев. У Європі вона розповсюджена майже повсюди, але в Україні почала масово з'являтися всього 2-3 роки тому. Міська влада та комунальники поки не знають, що робити з гусінню і як рятувати дерева. Шукають порад у фахівців — знищити ці дерева, окропити чимось чи просто перечекати? А тим часом павутиння з'явилося уже й на інших вулицях міста. Володимир Хомко, міський голова Рівного:

— Ніхто не знає, що робити. Ми привезли навіть лісівників з півночі області, щоб дали якусь пораду. Вони кажуть, що проти цього шкідника є інсектицид, але його можна використовувати тільки у лісі. У місті ж його розпилювати не можна, бо він зашкодить здоров'ю людей. Тож вирішили, що гусінь змиють водою і зберуть вручну. Сподіваємося, що дерева відновляться.
Ростислав Шикула, доцент кафедри біології МЕГУ імені С.Дем'янчука, біолог:
— Причин для паніки немає, людині ця міль не шкодить. Це природне явище, яке виникає раз на 2-5 років, коли є сприятливі обставини. Заходів боротьби з нею фактично немає жодних. Треба просто перечекати, частина комах загине, а сильні дерева виживуть. Всередині гусені розмножуються паразити — ми їх просто не бачимо, але вони там є і потім допоможуть нам подолати цього шкідника. Якщо ми їх зараз знищимо, то наступного року горностаєва черемхова міль дасть ще більшу популяцію.
Олена ВЛАСОВА.
P.S. Коли номер уже відправили до друку, комунальники взялися за шланги з водою - гусінь змили на землю потужним струменем, щоб врятувати дерева. Павутиння у дворі більше немає.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також