Водіїв швидкої у Рівному навчать приймати пологи та реанімувати пацієнтів

610 0

Ми у соцмережах:

Водіїв швидкої у Рівному навчать приймати пологи та реанімувати пацієнтів

У Рівненському обласному центрі екстреної медичної допомоги водії швидких здобувають фах екстреного медичного техніка. У першій групі їх 30.

Курс медичного техніка мають пройти 450 водіїв екстренки. Про це в етері Українське радіо. Рівне повідомив заступник директора з навчально-тренувальної та організаційно-методичної роботи Рівненського обласного центру екстреної медичної допомоги Андрій Стахнюк.

За його словами, водіїв швидкої навчають надавати першу меддопомогу, реанімувати пацієнта, приймати пологи, накладати шини, розбиратися в медобладнанні та медичних розхідниках:

- Теоретична частина проходить в онлайн-режимі, лекції читають викладачі Чернівецького фахового медичного коледжу. Практична частина — на базі навчально-тренувального відділу нашого центру екстреної медичної допомоги. В практичних навчаннях допомагають уже медичні працівники безпосередньо самої швидкої допомоги, всі практикуючі лікарі, фельдшери, які працюють в бригадах.

Анатолій Радчук працює водієм швидкої із 2010 року. Він — серед тих, хто опановує фах медичного техніка в першій групі:

- Охочих навчатися виявилось дуже багато, але в першу групу потрапили найбільш вмотивовані. Дуже хороші інструктори, фахово розповідають, показують багато. За місяць навчання ми багато чого навчились: робити серцево-легеневу реанімацію, як дорослим, так дітям, можемо забезпечити прохідність дихальних шляхів, накласти шийні комірці при травмах, при переломах хребта, тазу, знаємо, як транспортувати і що робити, коли критичні кровотечі, як накласти турнікет, марлеві пов'язки і багато чого іншого.

Навчання загалом розраховане приблизно на три місяці. Перша група із 30 водіїв завершить курс 26 квітня.

- Часу достатньо, аби люди попрактикувались і спробували відпрацювати якісно свої навички. У нас в області загалом 450 водіїв швидкої, плануємо кожен квартал проводити такі навчання. Групи по 30 людей — це ліміт, який навчаємо на курсах. Хочу зазначити, що в районах у нас багато бригад, у складі яких один фельдшер. І це якраз буде неоціненна допомога при різних моментах, коли треба буде допомога у людському та, особливо, професійному ресурсі. Це дуже важливо, що якість надання допомоги буде краща. Бо що може один фельдшер зробити, якщо постраждалих більше? - каже Андрій Стахнюк.

Після завершення навчання водії швидких отримають сертифікати та кваліфікацію “екстрений медичний технік”. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також