Врятував трьох дітей: мама розповіла історію 4-річного Юрка, який став донором

5059 0

Ми у соцмережах:

колаж - ITV

Він народився у Запоріжжі, однак через війну згодом переїхав з родиною до Рівного. Мати хлопчика Катерина Сотнікова на своїй сторінці у фейсбуці вперше розповіла про сина.

Хлопчик ріс веселою дитиною, скарг на здоров'я не було. Допоки одного ранку не стався крововилив у мозок дитини. 3 липня 2023 стало фатальною датою для Юрка і його батьків, - розповідає ITV з посиланням на маму Катерину Сотнікову.

"Не було жодних умов, які б це спровокували: падінь, ударів головою чи будь-якої іншої причини. На жаль, таке буває. Випадок на мільйон, і це сталося саме з моїм сином", - розповіла мати.

Як лікар, вона розуміла, що шансів врятувати сина немає - але, як мама, все одно почала боротися за життя.

"Є неминучість. Я знаю, як це виглядає. Смерть мозку. Це лише питання часу. Юра майже одразу опинився у глибокій комі "без перспектив на життя" з медичної точки зору. Мого сина вже не врятувати, я це зрозуміла".

Катерина почала роздумувати над тим, як допомогти врятувати ще когось іншого. Тому звернулася до колег, щоб ті допомогли їй у пошуках варіантів. Усі організаційні аспекти взяли на себе Рівненська обласна дитяча лікарня та Інститут серця у Києві. 

Уже в столиці лікарі поставили Юркові діагноз "смерть мозку". Після цього розпочалися тривалі дослідження та обстеження, які повинен був пройти маленький майбутній донор органів. І аж потім - операція. Від чотирічного хлопчика лікарі "Охматдиту" пересадили іншим дітям нирки, печінку та серце.

Вдалося врятувати три життя... Нирки пересадили 12-річному підлітку з окупованої частини Херсонської області, який понад 3 роки чекав на трансплантацію та весь цей час жив у лікарні. 15-річному хлопчику з Кіровоградської області пересадили печінку,  а 6-річній дівчинці - серце. Таку операцію в Україні проводили вперше, - пише ITV.

"Я чекала до півночі на результати операції. Коли мені сказали, що серце вже б'ється в іншої дитини, я вперше по-справжньому посміхнулася. Серце мого сина б'ється! Тоді, 3 липня, мій світ рухнув і ніколи не буде таким, як раніше. Але я вірю і сподіваюсь, що 9 липня світ відродився заради цих трьох дітей", - додає мама Юрка.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також