"Втрачені" скарби Києво-Печерської лаври знайшлися у музеї Москви

1394 0

Ми у соцмережах:

Це 57 дорогоцінних предметів — церковних речей з ризниць Софійського та Успенського соборів Києва, виготовлені з золота, срібла та дорогоцінних каменів.

Археолог Тимур Бобровський виявив у музеї в Росії скарб із 57 дорогоцінних предметів, які раніше вважалися зниклими. Їхні фото він опублікував на своїй Facebook-сторінці, повідомляє інформагентство УНІАН.

«Але виявилося, що вони збереглися. На жаль, не у нас, — у фондах Державного Історичного Музею Російської Федерації в Москві. Але збереглися. Не знищені. І це дуже радує. Сподіваюся, що «моя» знахідка стане в нагоді всім, хто не байдужий до українського спадщини. І, схоже, «там» ще чимало скарбів», — написав він.

Скарби вдалося виявити після того, як у мережі було опубліковано посилання на сайт Державного Історичного Музею РФ, де викладено оцифровані експонати музею — всього заявлено понад 900 тис. одиниць.

"Із 119 предметів, зазначених у каталозі за даними 1930-х рр., мені серед матеріалів даного сайту вдалося ідентифікувати 57 «київських» речей, з яких як мінімум чотири десятки вважалися втраченими назавжди. І це я переглянув тільки частину оцифрованої колекції», — написав археолог.

 

Для допитливих:
У 2001 році Григорій Полюшко видав монографію «Втрачені скарби лаврського музею», де оприлюднив каталог коштовних речей, які у 1930-х рр. були вилучені з Києво-Печерського музею-заповідника (тоді – Всеукраїнського музейного містечка) до Держхрану СРСР. Ці речі були представлені переважно богослужбовими предметами, реквізованими у 1920-х рр. з ризниць Софійського та Успенського соборів м. Києва, перетворених на музеї з встановленням в Україні радянської влади. До Держхрану з музеїв коштовні речі вилучали під приводом «надійного збереження». Але раптом з’ясувалося, що на початку 1940-х рр. більшість з них зникла у нетрях державних банківських установ і лише окремі предмети пізніше «спливли» у фондах музеїв Москви та Ленінграда. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також