«Вуха» для Мухи

2718 0

Ми у соцмережах:

«Вуха» для Мухи

Те, що у наших «правоохоронних органах» усі слухають всіх — ні для кого не новина. Справді — навіщо бігати у пошуках злочинців, коли можна просто слухати розмови колег. А те, що хтось із них точно пов’язаний із порушниками закону, теж ні у кого не викликає сумнівів. Так і працюють. Лише інколи виникають конфузи, подібні до того, що стався в обласному управлінні поліції. Там «вуха», у вигляді засобу для прослуховування, знайшли у кабінеті оперативника Василя Мухи. Знайшли до, а не після того, як розмови звідти рознеслися довкіл. Тепер поліціянти ламають голову над питанням — хто саме із колег їх підслуховував. Чи СБУ, чи прокуратура, чи ще які добрі люди?

Пристрій знайшли у середу, 28 листопада. Під час перевірки другого поверху зненацька «зашипіла» апаратура. Додаткова перевірка з’ясувала, що звук вказує на поверх вище. Саме туди, де, окрім Василя Мухи, працюють оперативники кримінальної поліції Олександр Шевчик та Микола Мельничук. Вони займаються організованими бандитськими угрупованнями. Над їхнім кабінетом поверхом вище розташований кабінет начальника кримінальної поліції області Сергія Волкова. Припускають, радіус дії апаратури становить близько 300 метрів. Тобто той, хто її встановив, чув не тільки розмови розшуковців, але й їхніх керівників.

Сам «жучок» для прослуховування має розмір не більше міліметра та схожий на голку. Його вмонтували у стіну неподалік розетки. Імовірно, це зробили під час ремонту півроку тому.

Коментарі

Антон Крук, речник ГУ НП у Рівненській області:

В обласному управлінні виявили обладнання. Але нереально сказати про його походження та призначення. Усі матеріали поліцейські передали до військової прокуратури. Інформація про те, що були погані показники розкриття злочинів, не відповідає дійсності.

Сергій Волков, начальник кримінальної поліції:

Спеціальне обладнання один із наших розшуковців знайшов у розетці в своєму кабінеті. Він побачив, як звідти йде дим. Тому й вирішив подивитися, що там знаходиться.

Юлія Галущак, речниця військової прокуратури Західного регіону:

Кримінальне провадження військовою прокуратурою було зареєстровано у п’ятницю ввечері. Справа була порушена за ч.1 статті 359 ККУ «Незаконне використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації». Справу розслідуватиме слідчий відділ СБУ Рівненщини, а ми уже здійснюватимемо процесуальне керівництво. Те, що це за пристрій та хто його встановив, з’ясується лише у ході слідства. Зараз вирішується питання про призначення експертизи самого приладу.

Сергій Максимов, колишній керівник поліції Рівненщини:

Є спеціальні установи державні, а також приватні, які мають ліцензію, щобздійснювати пошук таких технічних засобів. Вони час від часу проводять різні профілактичні роботи. Зазвичай постійним перевіркам на наявність такої апаратури піддаються робочі кабінети керівництва поліції. Окрім цього, перевіряють приміщення, в яких проводяться службові наради. Фахівці з поліції спочатку шукають, чи немає в кабінетах апаратури, яка записує відео, потім фото, а потім сканують радіодіапазон.

Робити так почали уже давно. Тут немає нічого нового. Адже колись цих «жучків» та апаратури подібного типу було дуже багато. Що говорити про теперішній час, коли усе можна придбати в Інтернеті. Навіть під час моєї служби були випадки, коли знаходили усякі пристрої, які могли записувати та передавати розмови слідчих. Головне — таку апаратуру вчасно знайти та притягнути до відповідальності причетних до її встановлення.

Сергій Підцерковний, ТОВ «Домофон Сервіс Захід»:

— Жодна приватна компанія в Україні таким не займається. Адже будь-яка прихована аудіо- та відеозйомка заборонена законодавством. Право займатися таким має лише СБУ, поліція та прокуратура. І це доречно, бо саме в їхній компетенції розкривати злочини та шукати докази. На ринку у вільному доступі таку техніку знайти неможливо. Бо вона не призначена для комерційного використання.

Якщо аналізувати ситуацію, яка відбулася в Рівному, то виникає забагато запитань. Нереально безперешкодно зайти у приміщення обласної поліції, просвердлити там стіну та встановити якийсь прилад. Іншими словами, це абсолютна нісенітниця. Які б серйозні не були бандити, проте і їм без сторонньої допомоги нереально провести монтажні роботи в структурі МВС. Інше діло припускати, що це могла зробити Служба безпеки України. Знаємо, що у них є цілий відділ, який таким має займатися. Однак на усі ці запитання має відповісти слідство.

Читайте також: У Рівному бандити прослуховували поліцію (СКАНДАЛ)

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також