Взимку — енергія, влітку — гаряча вода. У Рівному на котельнях змонтують мініелектростанції

1282 0

Ми у соцмережах:

«Рівнетеплоенерго» ще на початку року запустило в експлуатацію першу електростанцію на 1 МВт

Днями до Рівного привезли першу з трьох потужних когенераційних установок від американського проєкту USAID. Їх виготовили під замовлення, і як сподіваються, це дозволить місту безперебійно подавати тепло до 70% осель. Єдине, виготовляти проєктно-кошторисну документацію та монтувати доведеться все ж за бюджетні кошти, а це справа недешева. Зате самі станції передають безкоштовно, при тому, що їхня вартість — близько 2 мільйонів доларів. Рівне отримає таке обладнання першим в Україні.

Олександр Ющук, директор ТОВ «Рівнетеплоенерго»:

— Місто отримає установки, а ми додатково візьмемо в оренду і будемо використовувати у своїй господарській діяльності. Колись ми розглядали і сонячні колектори, однак під них потрібна дуже велика площа. У генераторів свої недоліки: обмежена тривалість роботи, велика собівартість (один кіловат виходить фактично до 50 гривень) і необхідність постійного обслуговування — це бензовоз має постійно курсувати між котельнями.

Когенераційні установки на сьогодні кращий варіант. В умовах війни та очікуванні блекаутів — це дуже актуально. Минулої зими проблем з тиском газу, навіть при знеструмленні, не виникало. Досвід у нас є, одну таку власну установку ми ввели в експлуатацію минулого року, монтажні роботи зайняли місяць-півтора. Зате котельня зможе працювати незалежно від того, чи є електроенергія з мережі. Більше того, потужність дозволяє підключати ще якісь об’єкти критичної інфраструктури. Тобто це справді хороша ідея.

Артем Ганущак, заступник міського голови Рівного:

— Останні пів року ми плідно співпрацювали з проєктом енергетичної безпеки USAID, щоб залучити у Рівне технічну допомогу. Отримаємо три когенераційні установки — по суті, це потужні мініелектростанції. Таке обладнання забезпечить безперебійну подачу електроенергії цілий рік, її зможуть використовувати об’єкти критичної інфраструктури, а надлишок можна продавати в загальну мережу. В міжопалювальний період вироблене тепло можна використовувати для підігріву води. Можливо, це якраз перші кроки, щоб у майбутньому повернути до помешкань рівнян гарячу воду влітку.

Щодо того, що установки використовуватиме «Рівнетеплоенерго»: теплогенеруюче підприємство — приватної форми власності, а комунальне майно перебуває в оренді. Але проблеми у тому немає, ми з USAID це проговорювали. Тому на найближчу сесію готується пакет проєктів рішень, щоб доручити департаменту інфраструктури та благоустрою розробити ПКД, виділити кошти. А в подальшому — змонтувати обладнання, зареєструвати право власності на міську громаду і включити в цілісний майновий комплекс. Це буде наше обладнання, як котельні та теплові мережі.

Скільки це буде коштувати місту? ПКД — до мільйона гривень. Щодо оплати монтажних робіт, то ми брали за основу роботи, які торік за власний кошт провело «Рівнетеплоенерго», що має подібну установку — їм це коштувало орієнтовно 10 мільйонів гривень. Але у них було аналогічне, але не нове обладнання. Точну вартість нам потім «скаже» ПКД, тому що є різний монтаж, є різні точки підключення і таке інше. Але переваги набагато більші, ми залучаємо серйозні інвестиції — за останні 10 років це один з наймасштабніших проєктів по теплу в нашій громаді.

Олена РАКС.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також