Як фотографувати взимку і не вбити камеру

46 0

Ми у соцмережах:

Як фотографувати взимку і не вбити камеру

Настання холодів - не привід залишати улюблену камеру вдома. Саме взимку можна отримати чудові знімки, а білі пейзажі відкривають дорогу уяві.

Найчастіша причина, чому фотокамеру залишають у теплій квартирі чи студії — страх пошкодити дорогу техніку. Розбираємось, як захистити апаратуру на морозі та з'ясуємо, а чи справді небезпечний холод фотоапарату — зазначає експерт Photography.

Чи можна взагалі фотографувати взимку? В інструкції до багатьох камер робочий діапазон позначений досить чітко: від 0 до 40 градусів. Про негативну температуру виробник не каже ні слова. Однак варто розуміти, що це скоріше перестрахування. Техніка здатна витримати багато, і фотографи роблять успішні кадри навіть у найсуворіший мороз. Секретні секрети чи правильні запобіжні заходи?

Навколо зимової зйомки існує безліч міфів та оман, які не дозволяють багатьом вільно фотографувати в холодну пору. Однак варто згадати, що в мережі є безліч фотографій зимової Якутії, де температура в січні-лютому опускається до -50, а іноді й до -60 °C. Також в Антарктиді, де середня літня температура рідко перевищує -30 ° C, щорічно працює багато фотографів. Тому користуватися фотоапаратом узимку можна, але потрібно робити це правильно.

Конденсат

Коли фотоапарат потрапляє з холодного та сухого мікроклімату у теплий та вологий (простіше кажучи, з вулиці – у приміщення), на частинах камери утворюється конденсат. Найчастіше можна помітити запітнілий об'єктив. Цей ефект спостерігається також на окулярах людини, яка взимку заходить у приміщення — скло стає непрозорим, але через невеликий проміжок часу знову набуваємо звичного вигляду. Крапельками рідини покривається не тільки об'єктив, а й затвор, дзеркало, видошукач, на жаль, і на матриці також. Все це може призвести до того, що фотоапарат прослужить менше передбачуваного терміну.

Що робити коли в фотоапарат потрапляє конденсат?

Завдання фотографа – уберегти свою техніку від різких перепадів температури. Вдома після зйомки не поспішайте діставати камеру з чохла. Так як чохол теж був на холоді, він не дасть фотоапарату різко нагрітися, що попередить утворення небажаного конденсату. Утримуйте камеру протягом години у чохлі, а потім можете користуватися у теплому приміщенні. Якщо ж матриця або лінза об'єктива постраждали від крапельок води, радимо здати камеру в сервіс, або, за наявності у вас спеціального досвіду та інструментів – провести чищення самостійно.

Не ставте камеру на батарею, сподіваючись висушити конденсат! Так ви зробите лише гірше.

Розряджені батареї

Мабуть, це те, з чим стикається будь-який фотоаматор у холодну погоду. Всередині акумуляторної батареї відбуваються хімічні реакції, які дозволяють електроприладам працювати. При замерзанні ці процеси протікають повільніше, що призводить до втрати потужності. Тому батарейка і розряджається швидше. Докладніше про те, чому акумулятори так швидко сідають на морозі, ми писали тут.

Що робити коли розрядилась батареє у фотоапараті?

Найзручніше матиме два комплекти АКБ із собою, а краще ще більше, якщо ви нескоро потрапите до розетки, і зйомки мають бути довгі. У перервах між кадрами діставайте акумулятор і прибирайте його у внутрішню кишеню куртки, де температура вища, ніж на вулиці. Можна поперемінно використовувати два комплекти АКБ, тримаючи запасний у внутрішній кишені вашого одягу. Таким чином, батарейок вистачить на той час, на який вистачить фотографа в екстремальних умовах.

Як поводитися з фотоапаратом

Як було зазначено вище, камері шкодять перепади температур, а чи не мороз сам собою. Тому не варто ховати фотоапарат під курткою та діставати лише для того, щоб зробити кадр. Батарейкам це буде корисно, але не самому фотоапарату.

Що робити?

Як тільки ви вийшли на холод, фотоапарат не варто забирати в тепло. Залишайте його в чохлі, що висить на плечі або навіть без чохла, якщо немає дощу, снігу та туману.

Сніг та дощ

Погода взимку не завжди на кшталт «мороз та сонце», часто йде мокрий сніг на межі з дощем. Але й такі умови не повинні стати перепоною для фотографа, адже у снігопад виходять кадри з особливою атмосферою.

Що робити?

Тут порятунком для дзеркалки стане бленда. Цей аксесуар, який зазвичай запобігає появі відблисків, захистить об'єктив від попадання опадів на лінзу. Також допоможе захисний фільтр.

Якщо дощ чи сніг, варто враховувати його напрям. Слід розвернутися так, щоб сніг чи дощ йшов у спину, тоді більше шансів зберегти техніку. Сніг, що падає на камеру, варто тут же зчищати, щоб він не почав танути і затікати всередину апарата вже у вигляді води. Перед тим, як внести дзеркалку до приміщення, необхідно переконатися, що вона суха.

Невеликі хитрощі:

  1. Виставити необхідні налаштування краще заздалегідь, у теплі. Від цього буде краще і вам, і вашій камері.
  2. Дисплей може почати гальмувати, як і на телефоні в холодну погоду. Це нормально. Після того, як камера зігріється, дисплей працюватиме у штатному режимі.
  3. Якщо ви знімаєте захід, який проходить як у приміщенні, так і на морозі (весілля, наприклад), то буде корисно мати дві камери. Одну перетворюємо на «холодну», іншу – на «теплу». Не мучичи перепадами температур дзеркалки, холодну залишаємо в чохлі в приміщенні, а теплу не дістаємо на вулиці.
  4. Заздалегідь перевірте повні заряди акумуляторів та вільне місце на картці пам'яті.
  5. Працюючи зі штативом, будьте обережні: на морозі він також стає крихким.

Турбота про фотографа

Про камеру подумали, і про себе не варто забувати. Насамперед, слід тепло одягнутися. Якщо планується тривала зйомка, можна використовувати термоустілки або спеціальні пластини, які нагріваються при взаємодії з повітрям. На морозі найбільше страждають руки, тому важливо подумати про рукавички. Знімати у них складніше, але здоров'я дорожче. Якщо на вулиці зовсім холодно, використовуйте кілька шарів для рук – спочатку рукавички з гарним збереженням тактильності, а зверху – пухові рукавиці з мембраною, які дадуть основне тепло. Крім того, можна взяти із собою термос із чаєм.

Не бійтеся зимових зйомок! Ця казкова пора року також підходить для творчості. Завдяки рекомендаціям цієї статті ви зможете захистити свою камеру і безбоязно знімати на холоді.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також