Як карантин вдарив по сфері кредитування в Україні

550 0

Ми у соцмережах:

Як карантин вдарив по сфері кредитування в Україні

Коронавірус істотно знизив попит бізнесу і населення в Україні на кредити. В банківській сфері у зв'язку з цим з'явився навіть новий термін - коронакриза. Тим часом фінансові аналітики прогнозують, що в другому півріччі попит на кредити знову почне рости, як з боку юридичних, так і фізичних осіб. Позитивній динаміці в тому числі сприятиме пом'якшення умов кредитування.

Про це також йдеться у звіті за результатами опитування, яке Національний Банк України провів на початку липня серед менеджерів по кредитах найбільших фінустанов країни.

У повідомленні НБУ йдеться, що попит на кредити серед населення значно впав у другому кварталі цього року. Причиною стали погіршення настроїв споживачів і скорочення витрат на товари тривалого користування. І це не дивно. Складно прогнозувати перспективи навіть на найближче майбутнє, тому з кредитами народ вирішив почекати.

Проте, банки намагаються всіляко підтримувати інтерес до кредитування. В хід йдуть найрізноманітніші заходи, в першу чергу, це невисокі процентні ставки. Але водночас, щоб убезпечити себе, у зв'язку з низькою платоспроможністю населення, банки посилили стандарти кредитної політики. Відзначається, що пік негативних прогнозів вже пройдено. Більшість учасників опитування, проведеного НБУ, очікує істотне зростання кредитного портфеля в найближчі кілька місяців.

Уже в поточному кварталі банки прогнозують відновлення попиту на споживче кредитування, а також іпотечні позики. Паралельно з цим банки готові піти на пом'якшення умов кредитування, щоб ще більше підтримати споживчий інтерес.

Нацбанк закликав українців бути обережними з кредитами під 0%

Передбачаючи, що кредитори (особливо це стосується небанківських фінустанов) будуть всіляко намагатися зацікавити потенційних позичальників акціями та спецпропозиціями, Нацбанк закликав українців обережно ставитися до кредитів під нуль відсотків, в тому числі і до онлайн кредитів.

Підвищена увага НБУ до цієї теми пов'язане з тим, що з 1 липня саме до Нацбанку перейшло право регулювання ринку небанківських фінустанов.

Так, начальник управління захисту прав споживачів фінансових послуг НБУ Ольга Лобайчук на своїй офіційній сторінці в Фейсбук закликала вдумливо читати договір, перш ніж підписати його. Вона зазначає, що пропонований небанківськими фінустановами онлайн кредит під 0% насправді таким не є. У кредитних договорах є ряд пасток для позичальника, які в підсумку обертаються серйозними переплатами.

Один з найпоширеніших варіантів - нульова процентна ставка діє всього тиждень, після чого включаються вже інші відсотки, штрафи та пені. Але на етапі підписання договору фінустанови намагаються цей момент замовчувати. Щоб не потрапити в когорту ошуканих позичальників, порівнювати пропозиції МФО краще на спеціалізованих сайтах, де публікуються компанії з відповідними ліцензіями. TurboZaim Україна - один з таких ресурсів.

Головна небезпека полягає в тому, що підписавши такий договір, потім вкрай складно відстояти свої права навіть у судовому порядку, і довести недоброчесність фінкомпанії-кредитора. Іноді в зверненнях до НБУ від позичальника, що попався на прийом таких кредиторів, фігурують нечувані ставки до 1702% річних!

Тому читати кредитні договори потрібно обов'язково. Причому краще робити це не в офісі, де над вами нависають співробітники фінкомпанії, а взяти копію договору додому, ретельно вивчити, а на наступний день прийняти зважене рішення - потрібна вам така позика чи ні.

Минулого року на адресу Національної комісії фінпослуг надійшло 23314 скарги від українців на учасників ринку. Понад 80% скарг стосувалися діяльності небанківських фінансових установ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також