Як стати програмістом з нуля

1830 0

Ми у соцмережах:

Як стати програмістом з нуля

Програмісти - творці нового світу. Досить поглянути на те, як змінилося життя людей за останні тридцять років, щоб переконатися в правдивості цих слів. Але з чого почати?

Цифровизация, будівельниками якої стали сотні тисяч професіоналів-кодерів, впевнено проникає в усі сфери економіки і побуту. І це тільки початок. Курси програмування стали невідємливою частиною ІТ сфери.

Тому, якщо ви вибрали для себе або своїх дітей професію програміста, будьте впевнені - це прагматичне і продумане рішення. У перспективі - цікава і затребувана робота в авангарді людства. На кону - впевненість у завтрашньому дні і благополуччя.

Але з чого почати? Як стати програмістом? Ми розповімо.

Хто такий програміст?

Взагалі слово «програміст» само по собі звучить досить абстрактно. Як і в будь-якій професії, в програмуванні є свої спеціалізації. І перш за все потрібно визначитися, який саме напрямок вас цікавить.

Покрокова інструкція

Завдання програміста полягає в тому, щоб створювати цифрові продукти і сервіси для вирішення певних життєвих завдань.

1. Визначте цілі

Зазвичай виділяють три основні різновиди програмістів:

1) Розробник додатків (тобто той, хто займається прикладним програмуванням).

Такі фахівці розробляють і налаштовують роботу програмних додатків. Результат їхньої роботи - цифрові інструменти, починаючи від бухгалтерських програм і закінчуючи відеоредакторами. Всі ігри, сервіси в ваших ноутбуках, планшетах і телефонах створені програмістами саме цього профілю.

2) Web-програміст (той, хто розробляє інтернет-ресурси).

Завдання web-програміста - створювати якісні і функціональні сайти. Соціальні мережі, інтернет-магазини, сервіси, системи дистанційного навчання, форуми - вся справа рук фахівців, заточених під роботу в мережі.

Веб-розробники, в свою чергу, діляться на три категорії: frontend, backend і багатопрофільні (тобто ті, які об'єднують обидві спеціалізації). Якщо frontend відповідає за зовнішню сторону, тобто «обличчя» сайту, то backend розробники відповідальності за серверну частину, тобто займаються внутрішнім змістом системи, технологіями зберігання даних і їх використання.

3) Системний програміст (той, хто створює умови і інструментарій для того, щоб застосовувана операційна система функціонувала).

Уявіть собі внутрішню мережу з сотень комп'ютерів на якомусь підприємстві. Безліч підрозділів, і у всіх свої завдання - від підрахунку надлишків продукції або відпрацювання логістичних ланцюжків до бухгалтерських програм і корпоративного ЗМІ. І вся ця махіна повинна працювати чітко, без перебоїв і помилок.

Царі, боги, маги і чарівники подібних мереж - системні програмісти. Це фахівці, які займаються розробкою і кодуванням різних складових операційних систем, драйверів пристроїв і комплексів програмного забезпечення. Саме вони пов'язують в єдине ціле всі компоненти, щоб система працювала як єдиний механізм.

Всі види програмістів традиційно діляться на три рівні професіоналізму:

- Junior

Це початковий рівень, так як він припускає наявність мінімальних знань, навичок і досвіду. Junior-програмісти вирішують стандартні завдання: розробляють інтерфейси, кодують окремі компоненти. Крім того, вони займаються frontend розробкою сайтів, а також можуть виконувати графічну роботу.

- Middle

Це профі в своїй справі, люди зі значним багажем теоретичних знань і великим практичним досвідом за плечима. Зазвичай вони володіють декількома мовами програмування, легко звертаються з базами даних. Програмісти цього типу вміють писати код для виконання конкретного завдання. Вони також володіють навичками backend розробки, тобто вміють розробляти програмне забезпечення для серверів.

- Senior

Це гуру програмування. Фахівці такого рівня поєднують в собі функціонал Middle-програмістів і вміння вирішувати нестандартні завдання нешаблоним способом. Вони нерідко працюють з командою, керуючи процесом. Senior-фахівці володіють декількома пов'язаними між собою професіями, наприклад, відладчик і архітектор програмних продуктів.

Хто такий програміст?

2. Оцініть свої здібності

Інформаційні технології безперервно і бурхливо розвиваються. Тому, роздумуючи, чи варто освоїти професію програміста, необхідно відповісти собі на кілька питань.

По-перше, чи готові ви не просто вивчити певні мови програмування і оволодіти необхідними навичками, але і постійно підвищувати кваліфікацію, вникати в усі нові технології, щоб бути на гребені хвилі і завжди залишатися затребуваним фахівцем?

По-друге, чи здатні ви до самонавчання, яке в сфері програмування дуже важливо?

По-третє, чи володієте ви навичками, необхідними для роботи програмістом - аналітичним мисленням, умінням працювати в команді, організаторські здібності, увагою до деталей, педантичністю, старанністю, величезним запасом терпіння?

Якщо відповіді на ці питання вас не бентежать, вперед!

3. Виберіть мову і напрямок

Звичайно ж, оцінивши свої здібності і все зваживши, ви запитаєте - знання яких мов програмування знадобляться і з якого почати навчання? Однозначну відповідь на це питання дати складно, необхідно орієнтуватися на напрям, який вам найбільше підходить. Наприклад, розробник додатків повинен знати мови високого рівня (тобто С ++, Python, Java та інші), а системний програміст - як низького (Assembler) і середнього (C), так і високого (C ++, Python) рівня. Головне - опанувати кілька одночасно.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також