Як коронавірус вплинув на заробітки у Польщі мешканців Рівненщини

1333 0

Ми у соцмережах:

фото ілюстративне

Попри пандемію COVID-19 в'їзд до Польщі заробітчанам дозволено, а Україна скасувала суворі обмеження перетину українсько-польського кордону. Однак кожен заробітчанин з Рівненщини, який планує підзаробити, повинен бути обізнаним правилам обсервації, бо порушення карантину в Польщі коштує чималий штраф. Місцеві заробітчани розповіли нам про власний досвід перебування на карантині в Польщі.

Сергій Синюк працює у Польщі з 2012 року на фірмі Hymon. Він встановлює батареї по всій території Польщі. Родом він з міста Острога, нещодавно повернувся в Україну. Сергій поділився своїм досвідом дотримання карантинного режиму:

- Під час пандемії, в кінці 2020 року як перетинав кордон, було обов'язкове проходження обсервації протягом 10 днів. При перетині кордону потрібно надати адресу, де мали проходити самоізоляцію. Також потрібно було встановити програму для проходження карантину. Вона не обов'язкова тому, що кожен день приїжджала поліція, щоб перевірити наше місцезнаходження. За порушення умов карантину дають штраф, а також можуть депортували з країни. Якщо б хтось із працівників захворів на COVID-19, то фірма оплатила б лікування. Коли повернувся додому, встановлював вже наш додаток на телефон. В різний час потрібно було робити підтверджуючи фотографії. Також я мав 2 години на добу, щоб сходити в магазин чи аптеку. Але лише в радіусі 1 км від місця проходження обсервації. Поліція не перевіряла мене, адже сказали, що їм за це не платять.

Артем Лапшин вже рік їздить на заробітки у Польщу. Ще на початку пандемії він працював на заводі, де 90 % замовлень були від виробничо-торговельної компанії “IKEA”. Компанію закрили на карантин, тому замовлень не було і завод мусив тимчасово припинити свою діяльність. Артем розповідає, що працівників відправили у відпустку своїм коштом та виплатили заробітну плату за нараховані дні. Але є приклади того, як інші меблеві заводи збанкрутували та закрились назавжди. Влітку він повернувся до України й вже у вересні знову поїхав на заробітки на іншу роботу, де перебуває і досі.

- Я їхав у приватному автобусі. Окрім маскового режиму та температурного контролю, особливих вимог не було. Зі мною у машині було 6 людей. Після перетину кордону ми разом без сторонніх контактів повинні були добратися до хостела. Проживання нам оплачував завод. Там проходили обсервацію впродовж 10 днів. Це було у вересні, зараз або робиш тест або самоізоляція. Всіх, хто їхав зі мною, поселили в одну спільну кімнату з якої ми не мали право виходити. Всі необхідні продукти мені приносили знайомі. Поліція перевіряла дотримання самоізоляції один раз в день, переважно зранку. Хтось встановлював додаток “Карантин” (ред. Kwarantanna domowa), який контролював переміщення по GPS та вимагав фото. Але його встановлення не є обов’язковим, я не завантажував через проблеми з телефоном. Якщо дізнаються про порушення карантину, то депортація або штраф приблизно від 500 до 30000 злотих. Мої друзі виходили за межі дому, а я ні. Працюю у місті Лешно (Leszno) на заводі харчової промисловості “Toms”, спеціалізуюсь на пакуванні цукерок. Там слідкують, щоб всі були у масках, на вході міряють температуру. Якщо порушити карантинний режим на заводі, то можуть звільнити. Але якщо виявлено коронавірус у працівника, то його відправляють у “відпустку”. У Польщі захворювання лікують безкоштовно для всіх. Якщо тяжка форма, то лікарня, якщо легка, то обсервація. Зараз у Польщі зобов'язують носити маски навіть на вулиці. У продуктові магазини запускають з обмеженням людей. Розважальні центри, бутіки одягу закриті. Робота ресторанів, кафе тільки на виніс. А щодо інших заводів, то частина підприємств закриті. Заробити можна на складах або на будівництві тому, що вони дають максимальні години для роботи.


Олександр Павельчук повернувся з Польщі ще восени. На заробітки поїхав у кінці вересня, перебував там майже два місяці. Він розповів про свій досвід роботи закордоном під час пандемії. Працював на заводі "Купер Стандарт" з виготовлення автомобільних запчастин у місті Джаржонюв.

- Ми їхали без масок, у повному автобусі, у якому налічувалось 47 людей. На кордоні всі пройшли температурний режим. У мене не працювала “Kwarantanna” - це польська програма, яка перевіряє дотримання карантину. Я зателефонував у Центр охорони здоров’я та запитав, як мені довести моє перебування на карантині, якщо додаток не хоче працювати на смартфоні. У відповідь сказали — просто не виходити із дому і вибили. Поліція приїжджала, дзвонила та просила вийти до вікна. Перевіряли раз в день, зазвичай десь в обід. На роботі було жарко, тому маски приходилось стягувати на підборіддя, щоб дихати. Десь 4 дні мене не пускали на виробництво, через підвищену температуру. Потім не пускали через почервонілі очі, хоч температура була нормована. Згодом дізнався, що у мене ковід. Це вже вдруге. Зараз у Польщі більшість заводів закриті. У радіусі ста кілометрів від міста Джаржонюв, біля Вроцлава, тільки наш завод продовжував працювати. Щоб закрити "Купер Стандарт" на карантин кількість захворілих повинна перевищувати 20 % робітників. Коли повертався додому, то на кордоні температуру не перевіряли. Мені сказали встановити програму “Карантин”. Якщо її не встановити, то не пропустять в Україну. Також нам запропонували здати ПРЛ-тест. Додому в Острог я відразу не приїхав, поки не прийшли результати тесту я пару годин перебував у Здолбунові на квартирі. Після негативного результату мені прийшло сповіщення, що моя обсервація завершена. І я поїхав додому. Але моєму другу, який зі мною їхав, прийшов позитивний результат. Він був на обсервації.

Крістіна Лапікоцька


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також