Як готують на Поліссі давній польовий куліш (ВІДЕО)

Куліш на м’ясі з пшоном, овочами та особливим інгредієнтом: рецепт давньої страви показав художник і краєзнавець Ярослав Рачковський

2 хв. читання

У черговому випуску “Кулінарного спадку” — про секрет приготування давньої страви, якою є куліш. Рецептом поділився Ярослав Рачковський — житель села Зірне Березнівської громади Рівненського району, місцевий художник, графік, краєзнавець, перукар-візажист і кулінар. 

-У нас сьогодні доба волонтерства, різноманітних вуличних заходів, фестивалів. Майже на кожному готую куліш — традиційну українську страву. Тому й хочу поділитися своїм рецептом кулешу. У мене це ріденька каша, яку можна і поїсти, і посьорбати як суп, — зазначив пан Ярослав.

Для приготування кулешу знадобиться м’ясо, пояснив господар.

– Сьогодні — це куряче. Хоча можна використовувати й свиняче м’ясо, баранину або ж телятину. Кому яке до смаку! Відділяємо м’ясо від костомахи, ріжемо на порційні шматки і додаємо до сала, яке смажиться на пательні. Водночас нарізаємо моркву та цибулю, — продовжив він розмову. — І коли м’ясо буде напівготове, поступово додаємо нарізані овочі до підсмаженого м’яса та сала. Готову засмажку викладаємо у холодну воду. Коли вона закипить, тоді всипаємо пшоно.

Як розповів пан Ярослав, у приготуванні кулешу нічого складного немає. Його легко готувати і вдома, і на вулиці. Ще господар радить додати один інгредієнт, який підсилює смак та колір страви. Що це за інгредієнт — дивіться про це та про сам процес приготування кулешу у випуску проєкту “Кулінарний спадок”.

Поділитися цією статтею