Як перемогти алергію

1892 0

Ми у соцмережах:

Як перемогти алергію

Алергія — це реакція організму на вплив деяких речовин, які можуть міститись у пилку рослин, лупі тварин або продуктах. Реакція на алерген може проявлятись задушливим кашлем, сльозоточивістю, шкірними подразненнями.

Трави, пилок квітів, дерев та бур'янів можуть викликати напади сінної лихоманки або сезонної алергії. При цьому люди скаржаться на чхання, нежить, свербіж у носі та очах, сльозотечу. В таких випадках рекомендується залишатись у закритих приміщеннях у вітряну погоду в період цвітіння і користуватись кондиціонером. Алергія на тварин може проявлятись через реакцію організму на білки, що містяться в слині й сальних залозах тварин. У цьому випадку рекомендується регулярно проводити вологе прибирання оселі, килимів і відкритих поверхонь.

Щоб уникнути алергії на пилових кліщів, що є в постільній білизні, матрацах, оббивці меблів, килимах та шторах, варто замінити пір'яні подушки на гіпоалергенні, постіль прати не рідше ніж раз на тиждень, відмовитись від килимів та об'ємних штор. Алергія на укуси комах може проявлятись почервонінням і набряками. Після вдихання спор цвілі може також виникати алергічна реакція. У цих випадках потрібно регулярно провітрювати кімнати, в яких підвищена вологість. Дуже часто буває алергія на їжу. Одними з найпоширеніших продуктів, що викликають алергію, є молоко, яйця, горіхи, морепродукти. Викликати кропив'янку, свербіж очей, закладеність горла, набряк обличчя можуть і медичні препарати. Позбутись від алергії можна з допомогою трьох методів: усунення алергену; прийом ліків; вакцинація.

Щоб перемогти алергію, потрібно мінімізувати контакт з алергеном, токсичними та шкідливими для здоров'я речовинами, правильно харчуватись. Слід виключити з раціону продукти, які містять барвники, консерванти, вживати достатню кількість води. Також потрібно в оселі часто робити вологе прибирання, провітрювати кімнати. Алергія частіше проявляється у людей із зниженим імунітетом. Тому необхідно відмовитись від шкідливих звичок, займатись спортом і правильно харчуватись, не піддаватись стресам і фізичним перенавантаженням.

При появі ознак алергії фахівці радять пити лікарські препарати з антигістамінними властивостями. Головне — не приймати ліки самостійно, оскільки кожні з них мають протипокази і використовуються при різних видах алергії. Однак антигістамінні препарати не здатні змінити реакцію організму на алерген. Вони лише позбавляють хворого від симптомів алергії (кашлю, нежитю, висипки, задухи). На сьогодні єдиним ефективним засобом у боротьбі з алергією є вакцинація, тобто алерген-специфічна імунотерапія, принцип якої полягає в застосуванні препаратів, створених на основі алергенів. Хворого піддають впливу алергенів, повільно збільшуючи їхню дозу так, щоб імунна система не реагувала надмірно і в людини не виникало алергічних реакцій. При появі ознак алергії потрібно звертатись до лікаря-алерголога, оскільки самолікування може зашкодити вашому здоров'ю.

Валентина ПРИДЮК,
лікар-терапевт РОКЛДЦ ім. В. Поліщука.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також