Як платити за електрику по-новому

15386 7

Ми у соцмережах:

Як платити за електрику по-новому

З цього місяця за електроенергію мешканці Рівненщини повинні платити не «Рівнеобленерго», а товариству «Рівненська обласна енергопостачальна компанія». Фактично, обидві структури тісно пов’язані між собою, проте споживачам доведеться змінити реквізити і призвичаїтися до нової форми платіжок.

Перш за все, кілька слів про нову компанію, яка постачатиме електроенергію рівнянам. Офіційно «Рівненська обласна енергопостачальна компанія» (РОЕК) та «Рівнеобленерго» не пов’язані і мають різних власників. Проте де-факто у них спільний офіс та «тісна співпраця». Керує РОЕК Сергій Безсмертний, який доти був на керівній посаді у «Рівнеобленерго».

РОЕК створили, оскільки з 1 січня в Україні почав діяти ринок електропостачання. Поки що ринок «доступний» для юридичних осіб, тобто підприємства та бюджетні заклади можуть обрати собі постачальника електроенергії серед кількох компаній, які вже діють в Україні. Населення поки що права вибору не має і повинне співпрацювати, поки схема не налагодиться і не запрацює для побутових споживачів, з РОЕК.

«Рівнеобленерго» при цьому з ринку нікуди не зникає. Воно залишатиметься власником усіх електричних мереж в області і, фактично, забезпечуватиме розподіл електроенергії.

Платіжки, які мешканці області зараз отримують від РОЕК, стосуються спожитої електроенергії за січень. Ті, хто вже знайшов листи у своїх поштових скриньках, нарікають, що не можуть розібратися, за що ж повинні платити. «Збивають з толку» два пункти: «плата за розподіл електричної енергії» та «пропонований плановий платіж». Перший пункт — лише пояснення, що з суми, яку ви платите РОЕК, вказана «плата за розподіл» буде направлена на «Рівнеобленерго» за його послуги.

А «плановий пропонований платіж» — рекомендація, що можна заплатити передоплату за наступний місяць. Оплачувати цю суму не обов’язково — лише за бажанням. Як і раніше, населення зобов’язане сплачувати суто за фактично спожиту послугу, тобто за стільки кіловат-годин, скільки було використано. Тарифи не змінилися. Як і раніше, до 100 кВт/год оплачуються по 90 коп. за кіловат, а решта кіловатів — по 1,68 грн.

Оскільки обслуговуватиме рівнян вже інша компанія, у споживачів змінилися особові рахунки, а окрім того, реквізити оплати також вже інші. Тож оплачуючи електроенергію чи вдома онлайн, чи у банку, потрібно не забути змінити дані. Банки попереджені про зміну реквізитів, проте рівнянам радять касирам все ж нагадувати.

Якщо у вас була переплата за електроенергію, то кошти «Рівнеобленерго» перекаже РОЕК тільки після вашої письмової заяви. А ось укладати договір з РОЕК не потрібно — усіх споживачів «передали» автоматично. Що цікаво, показники лічильників потрібно і надалі повідомляти «Рівнеобленерго». Робити це, як і раніше, можна через особистий кабінет на сайті компанії або по телефону.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також