Як повернути протирадіаційне укриття в Рівному, яке 20 років тому продали підприємцю?

5331 0

Ми у соцмережах:

Як повернути протирадіаційне укриття в Рівному, яке 20 років тому продали підприємцю?

Мешканці багатоповерхівки на Соборній, 438 у Рівному ще з березня не можуть потрапити до протирадіаційного укриття, що розташоване в їхньому будинку. Бо як виявилося, підвальне приміщення давно стало приватним. І належить власнику магазину «Мілан», місцевому підприємцю Вадиму Кошмаку, який купив його багато років тому. Тепер же обласна прокуратура подала до суду - бо закон забороняє приватизовувати захисні споруди цивільного захисту. Сподівається повернути продану нерухомість.

Мешканці кажуть, що зверталися всюди — в міську раду, Фонд держмайна, бюро технічної інвентаризації, прокуратуру, обласну адміністрацію. Адже укриття могло би вмістити до 300 осіб.

Сергій Оліфер, голова ОСББ:

— Місяць тому ми навіть до СБУ звернулися, але відповіді досі не отримали. Зрозуміло, що у них багато інших справ, але ж це теж важливо — бо куди людям ховатися під час повітряних тривог? Звичайний підвал будинку для цього зовсім не пристосований, там немає вентиляції, а вихід лише один — якщо не дай Бог щось трапиться, то люди звідти просто не зможуть вибратися. Там вузький прохід, вузькі круті сходи, дуже важко спускатися, особливо людям старшого віку. Тому наразі наші мешканці практично нікуди не ховаються, бо ніде, залишаються вдома. Нагадую їм лише, щоб дотримувалися хоча б правила двох стін або спускалися на перший поверх, туди, де немає вікон.

Олег Кірічок, начальник міського відділу з питань надзвичайних ситуацій:

— До нас неодноразово зверталися мешканці будинку стосовно доступу до протирадіаційного укриття, тому ми звернулися до правоохоронних органів, щоб перевірили правомірність права власності на цей об’єкт. Прокуратура подала до суду, щоб повернути об’єкт в державну власність.

Оксана Жужельська, речниця обласної прокуратури:

— Прокурори встановили, що підприємець під час набуття права власності на майновий комплекс у мікрорайоні «Ювілейний» у Рівному отримав у приватну власність 222,6 кв. м підвального поверху, які і є приміщеннями протирадіаційного укриття, а відтак не підлягають приватизації. Тому Рівненська окружна прокуратура до Господарського суду Рівненської області пред’явила позовну заяву про визнання недійсним договору купівлі-продажу цілісного майнового комплексу та зобов’язання повернути у власність громади протирадіаційне укриття.

Вадим Кошмак розповідає, що є власником приміщення уже з двадцять років. Але у нього немає інформації, що підвал внесено до переліку сховищ та укриттів:

— Воно й продавалося як цілісний майновий комплекс. Там складське приміщення, воно поєднане з магазином. І раніше на тому місці так само був магазин, а внизу були склади, стояли холодильники — це можуть підтвердити люди, які там працювали. Тож укриття там і не було. Жодної технічної документації про те, що там має бути протирадіаційне укриття, взагалі немає. До мене уже шість комісій приходило... Мені ще офіційно не повідомили про позов до суду, але я шокований, адже це моя приватна власність! Тоді виходить, що можна спробувати відсудити будь-яку приватну власність на території країни — це ж абсурд. Значить, юристи працюватимуть.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також