Як проводяться аукціони в Україні

947 0

Ми у соцмережах:

Як проводяться аукціони в Україні

Систему Prozorro.Продажі створили 5 років тому для того, щоб на аукціонах продавати майно збанкрутілих банків. Тепер на торгах у цій системі можна купити й право на видобуток корисних копалин, взяти в оренду комунальне майно чи приватизувати завод, орендувати землю чи купити вживану автівку. Ці аукціони України стали одними з перших у світі, які вигідно та прозоро реалізовують майно держави та приваблюють інвестиції в країну. 

Що означає прозоро? За принципом “Усі бачать все”. Не потрібно більше шукати лоти на регіональних біржах і домовлятись з організатором аукціону про участь. Вся інформація про кожен об'єкт продажу та оренди державного майна доступна в одному місці. Наприклад ви можете звернутись до команди платформи електронних торгів Аукціони.Prom, і спеціалісти допоможуть відшукати саме те, що цікавить вас: окремий об'єкт за адресою, весь перелік доступних об'єктів по місту та області, об'єкти розміщенні певним організатором аукціону, наприклад Фондом Державного Майна України.

Роль майданчиків в проведенні онлайн-аукціонів

Система Prozorro.Продажі складається з двох рівнів: центральної бази даних (яка належить державі) та понад 40 комерційних майданчиків. Така дворівнева структура допомагає забезпечити прозорість, рівний доступ до аукціонів усіх охочих та виключає вплив корупційних схем на результат торгів. 

Prozorro.Продажі збирає та зберігає інформацію про всі об’єкти, які можна придбати або орендувати у держави. Але не контактує з жодним учасником аукціону. Вони відповідають саме за стабільну роботу системи.

Організатори та учасники торгів спілкуються саме з комерційними майданчиками. Вони можуть обрати будь-яку акредитовану компанію для доступу до системи державних аукціонів України - це створює конкуренцію та підвищує рівень обслуговування та консультацій від майданчиків. 

Майданчики відрізняються зовнішнім виглядом, підходами до консультування клієнтів та додатковими можливостями. Наприклад, на Аукціони.Prom є тренажер, на якому можна безкоштовно та у реальному часі спробувати взяти участь у торгах, щоб зрозуміти як все буде відбуватися. А всі питання можна задавати персональному менеджеру, який пояснить усі особливості онлайн-аукціонів та допоможе вистроїти переможну стратегію участі у торгах.

Також на майданчику Аукціони.Prom є можливість зробити підписку, щоб автоматично отримувати інформацію про нові лоти у потрібному сегменті та регіоні.

Інформація про кожен з лотів, які публікуються на Prozorro.Продажі, автоматично та одночасно з’являється на усіх майданчика,  одночасно відбуваються й аукціони - тому продавець та кожен з потенційних покупців майна можуть брати участь з різних сайтів. В будь-якому разі, в торгах перемагає той, хто запропонує найвищу ціну. 

З іншого боку, представники майданчиків не лише консультують клієнтів, а й слідкують за незмінністю даних у Центральній базі та контролюють дотримання правил та законності дій усіх учасників аукціону.

Механізм проведення аукціонів в Україні

Дві найсучасніші системи онлайн-аукціонів у світі були створені та продовжують свій розвиток саме в Україні. Першою була створена система тендерів для проведення державних закупівель Prozorro. Завдяки їй держава може замовити у бізнесу будь-які товари та послуги без корупції, обравши найнижчу вартість. 

Друга схожа система - це Prozorro.Продажі. Тут об’єднано більше 10 напрямків роботи і різні види майна реалізовують через різні типи аукціонів. Наприклад, автівки, якими користувалися державні установи, продаються на англійському аукціоні (коли ставки підвищуються за певними правилами), а для активів, на які значно менший попит, наприклад права вимоги за іпотечними кредитами, невеликі старі будівлі тощо, був створений гібридний голландський аукціон (коли ціна поступово знижується, очікуючи покупця).

Те, який тип аукціону застосовувати для певного майна регулюється законодавством. А також правилом, що після невдалих спроб реалізувати майно на англійському аукціоні, якщо не знайшовся покупець, то майно можуть продавати на голандському аукціоні. Це допомагає реалізувати більшість лотів та встановити ринкову ціну на активи держави. 

Загалом весь процес можна схематично описати так: організатор додає повну інформацію про лот (будівлю, завод, автівку, ділянку землі, деревину тощо), оголошується дата проведення аукціону, до якої всі охочі мають зробити свої цінові пропозиції, оплативши гарантійний та реєстраційний внесок. В день проведення аукціони усі клієнти підключаються онлайн та роблять свої ставки. Той, хто запропонує найкращу ціну в процесі торгів - перемагає. Далі покупець та організатор аукціону підписують договір, проходить оплата за лот та переможець набуває право власності.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також