Як у Рівному зекономити на опаленні та не покривати вулиці смердючим димом

1562 0

Ми у соцмережах:

на фото котел, від якого потерпає вулиця Замкова

Влада взяла курс на відмову від російського газу. Тому в Рівному заговорили про те, щоб замінювати газові котли у котельнях на твердопаливні. Однак від цього на вулицях частенько смердить димом.

 Востаннє надходили скарги від торговців речового ринку на роботу котельні на вулиці Замковій. Оскільки там палять щепою, то у певні періоди вулицю покриває їдким димом.

Як розповів директор компанії «АЛЬТГАЗ» Юрій Захарчук, димить тоді, коли або котел поганий, або експлуатується безграмотно. Водночас існує кілька технологій, як легко перевести газові котли у котельнях на тверде паливо. По-перше, це дозволить економити, а по-друге, зробити перехід без заміни котла та з малими витратами. Однак у Рівному цього чомусь не роблять:

- Для цього має бути воля власників «Рівнетепло» і невеличкі інвестиції, які значно менші за ціну нових котлів і повернуться за кілька місяців, а в окремих випадках навіть днів! Замінювати котли на твердопаливні у більшості випадків не треба. У нас є рішення, як змусити великі газові промислові котли працювати на твердому, рідкому та пилоподібному паливі, яке дешевше від газу в 2-4 рази. Але за два роки обіцянок власників «Рівнетепло» у місті не зроблено майже нічого. Власне, абияк встановлено кілька невеликих котлів. З купою зауважень щодо дотримання державних будівельних норм, правил експлуатації та здорового глузду.

Звідти й дим. Лише одна велика котельня перероблена під щепу, проте вона не може вплинути на тариф через незначну у масштабах міста потужність. У свою чергу, перевірені десятками років рішення та проєкти, які не потребують освоєння додаткових коштів, а також і єврокотлів за єврокредит, не просто ігноруються, а навіть не розглядаються.

 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також