Як рятуються від спеки рівняни

1348 0

Ми у соцмережах:

Як рятуються від спеки рівняни

Спека особливо не змінила ритм життя рівнян. Почали хіба що більше вживати різних напоїв, менше виходити на вулицю, намагаючись пересидіти її пік в приміщенні або в тіні, частіше виїжджати до водойм. Лікарі кажуть: рівняни непогано адаптуються до високих температур повітря, і запевняють, що з опіками та сонячними ударами до них ще не звертались. Щоправда, статистика утоплеників засмучує — 36 відпочивальників цього сезону загинуло. А ще непокоїть лікарів ситуація з кишковими захворюваннями, яка загострюється в спекотні дні. Ще недавно термометри показували на Рівненщині +28 -+35°С. І хоча стало прохолодніше, прогнозують, що спека ще дасть про себе знати. Ми поцікавились, як пережили рівняни спекотний липень і які поради слід врахувати на майбутнє.

”Швидку» частіше не викликають Здавалося б, коли надворі плюс тридцять, додається роботи працівникам «швидкої», адже люди із серцево-судинними захворюваннями, а також діти та особи похилого віку, важко переносять таку спеку. Проте головний лікар Рівненської станції швидкої допомоги Валерій Ковальчук стверджує: — Кількість викликів порівняно з відповідним періодом минулого року не збільшилась. Очевидно, далася взнаки роз’яснювальна робота. Люди знають, що в таку спеку краще ховатися в тіні, не ходити на городи в час пік та ін. Найчастіше «швидку» викликають зараз до людей старшого віку. Якщо ви опинилися поряд з людиною, якій стало погано, п. Ковальчук радить надати їй першу допомогу: збризнути обличчя холодною водою та відвести в тінь. Рекордна спека не позначилась і на кількості пацієнтів лікарень. — Постраждалі від сонячних ударів чи опіків до нас поки не зверталися, — говорить заступник головного лікаря центральної міської лікарні Володимир Черниш. — Не можна також сказати, що порівняно з липнем минулого року збільшилася кількість випадків з гіпертонічним кризом. Очевидно, рівняни непогано адаптуються до високих температур повітря. Харчові отруєння є, але не від кавунів — За два останні тижні маємо 63 хворих на гострі кишково-шлункові інфекції, — говорить завідувачка епідеміологічного відділу міської санепідемстанції Ольга Романчук. — Це вищий показник від прогнозованого. Росту бактерій сприяє висока температура повітря. Фактори, які призводять до захворювання — немиті руки та овочі і фрукти, а також куплені на стихійних ринках м’ясо-молочні продукти, кондитерські вироби. Окрім того, люди постійно порушують умови приготування їжі та зберігання продуктів, п’ють сирі яйця, а вони часто містять бактерію сальмонелу. Рівненські санепідеміологи радять купувати продукти не на стихійних ринках, а в магазинах, де прохолодніше, у подорожі не брати продуктів, які швидко псуються. А от кавуни, на якість яких були скарги в минулі роки, санепідемслужба рекомендує вживати, щоб втамувати спрагу. — На ринку Дикого ми перевірили кавуни з 13 машин, які приїхали з Херсона. Всі вони відповідали санітарним нормам. Поки що скарг на отруєння від баштанних до нас не надходило, — стверджує завідувачка відділу гігієни харчування міської санепідемстанції Надія Стичишина. На весіллі домашня ковбаса під забороною — Забороняється приносити на застілля в кафе чи ресторани страви, приготовлені вдома, — наголосила п. Стичишина. — Таку постанову видав головний санітарний лікар міста після останнього масового харчового отруєння, що сталося у «Сапфірі». Директорів закладів громадського харчування ознайомлено із постановою, якщо її порушуватимуть — штрафуватимемо. До речі, в липні ми наклали штрафів більше, ніж за останні п’ять місяців. Працівники санепідемслужби порадили обмежити вживання салатів, холодців та інших страв, які швидко псуються в спеку, особливо, якщо минуло більше години після подачі їх на стіл. Багато п’ють У зв’язку зі спекою збільшилося споживання рівнянами квасу та пива. Директор ВАТ «Рівень» Мар’ян Года каже: — Найбільшою популярністю користується легке слабоалкогольне пиво типу «Жигулівське», через що і виробляємо його більше — на 23% — порівняно з минулим роком. В найбільш спекотні дні можна спостерігати черги й біля бочок з хлібним квасом. В такий період продавцям вдається реалізувати до 400 літрів напою. — Але не можна сказати, що цього року люди п’ють квасу більше, ніж у липні минулого, — каже продавець Лідія. — Влітку квас завжди користується популярністю. Тому що він натуральний, приготовлений на ячмені та житі. Квас у бочці поновлюємо що два дні, бо довше він не може зберігатися. Ціна напою зросла максимум на десять копійок через подорожчання цукру і коливається від гривні за стаканчик до п’яти гривень за літру. Санепідеміологи запевняють, що рівненський квас — безпечний, як, до речі, і вода з крана — вона відповідає санітарним нормам, проте перед споживанням радять її відстоювати. А ось за якість привозної питної води міська санепідемслужба не відповідає, оскільки в її обов’язки перевірка такої води поки не входить. Басів Кут: можна купатися, не можна ковтати Басівкутське озеро залишається єдиною водоймою в місті, де дозволено купатися. — Ми постійно відбираємо проби води у Басівкутському озері, — розповідає заступник головного лікаря міської санепідемстанції Ольга Захарченко. — Їхній аналіз показав, що у воді купатися можна — ніяких хвороботворних бактерій не виявлено. І все ж спека призводить до інтенсивного росту і цвітіння водорослей. Через це вода помутніла, якісь бактерії могли й виникнути. Для дорослого вони не є небезпечними, тому що, по-перше, його імунітет міцніший, а по-друге, він плаває, не ковтаючи води. Ми радимо не допускати в цей період до водойми дітей. Тим часом вода створює іншу небезпеку — тільки минулої неділі з відпочинку біля водойм не повернулось додому вісім мешканців області. Загалом з початку цьогорічного купального сезону втопилося 36 людей, з них 5 дітей. Тварин — під душ Не лише рівняни рятуються від високої температури водою — влаштовують літній душ і мешканцям зоопарку. — Душем освіжаємо тих тварин, які не бояться води — ему, японських макак, — говорить працівниця зоопарку Юлія Шутова. — Окрім того, в кожному вольєрі є накриття, щоб тварина могла сховатися у тіні, а також вода для пиття — вона завжди прохолодна, оскільки маємо свою свердловину. За тваринами постійно наглядає ветеринар — поки що «погано» ніякій тварині від спеки не стало. У зоопарку навіть поставили кондиціонер — у тераріумі, але не для плазунів, а для відвідувачів. Вентилятори — нарозхват Популярність вентиляторів пояснюється тим, що хоч вони і не здатні охолодити повітря, але принаймні сприяють створенню повітряних потоків, які частково охолоджують організм. До того ж і коштують вони недорого. Однак знайти цими днями вентилятор у Рівному непросто. — Минулої п’ятниці ми продали останні вентилятори, — розповідає директор магазину «Vicotec» Володимир Коцовський. — В той день біля дверей магазину зранку ще до відкриття зібралася черга. За те, кому дістануться вентилятори, люди ледь не побилися. Хоча попит на цю техніку великий, не знаю, коли і чи взагалі завеземо наступну партію. Справа в тому, що постачальник на них вдвічі підняв закупівельні ціни. Якщо раніше вентилятор в магазині можна було придбати за 160 гривень, то тепер він коштує до 500. Збільшився у липні вдвічі й попит на кондиціонери. Коли в цеху +25°С — робочий день скорочується? Рівняни, як і більшість українців, не підозрюють, що ще 1999 року Міністерство охорони здоров’я прийняло документ, який передбачає допустимий температурний режим на робочому місці. Йдеться про «Санітарні норми мікроклімату у виробничих приміщеннях», відповідно до яких максимально допустима температура на робочому місці не повинна перевищувати 19-25°С (залежно від складності виконуваних робіт). Під час перевищення допустимих значень робочий день працівників повинен бути скорочений мінімум на 10%. — Ці норми стосуються тих, хто працює у виробничих приміщеннях, тобто в цехах, — зазначає головний державний санітарний лікар м.Рівне Юрій Ромець. — Ми періодично перевіряємо мікроклімат на виробництвах. Поки що фактів порушення цих норм не зафіксовано. Плавляться залізничні колії Коли температура повітря +31°, залізничні рейки розігріваються до +51° і можуть деформуватись. Це може призвести навіть до сходження вагонів з рейок. У прес-службі «Укрзалізниці» повідомили: якщо рейки нагріваються до температури вище 50°, будуть видаватися попередження про тимчасове обмеження швидкості руху потягів до 60 км/год. Залзничники кажуть, що зменшення швидкості може вплинути на графік руху, але несуттєво. На 80% українців спека діє згубно Результати телефонного опитування свідчать, що більшість українців (78,3%) потерпають від спеки. Тільки кожен десятий (11,6%) не має негативних відчуттів, пов’язаних зі спекою, і майже такій самій кількості респондентів (10,1%) важко відповісти на це запитання. Більше половини громадян (56,2%) рятуються від спеки, вживаючи більше рідини. Майже чверть прагнуть уникати виходу на вулицю, а кожен п’ятий більше перебуває на природі. Значна частина українців (61,3%) вважають, що спека позначилася на їхньому здоров’ї. Опитування проводилося 20-21 липня в усіх обласних центрах України. Дарина ГУЗЕНКОВА.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також