Найпоширенішою причиною отруєнь є те, що доволі складно визначити, чи гриб їстівний, чи ні. Всього в Україні налічується до 550 видів грибів, які можна готувати, а от отруйних близько 2 тисяч.
Єдиного правила, яке б допомогло на 100% безпечно розрізняти їстівні гриби, немає. Надійний спосіб повністю убезпечити себе — взагалі відмовитися від вживання грибів, вирощених не промисловим способом. Дикі гриби не можна вживати маленьким дітям, літнім людям, вагітним та жінкам, що годують груддю, — наголошують у МОЗ.
Також причиною отруєнь є неправильне приготування їстівних грибів. Несвіжі та перезрілі накопичують токсини через розклад білків, а також можуть містити паразитів. Очищення чи приготування грибів не знешкоджує токсини!
Симптоми отруєння грибами: різний біль у животі, діарея, блювота, рясне слиновиділення, галюцинації, порушення свідомості та зору, судоми.
Симптоми можуть проявлятись і через 20 хвилин, і через кілька годин після трапези з грибами. Тому важливо одразу звернутись до лікаря, адже зволікання та самолікування можуть завершитись фатально.
Що робити при отруєнні грибами?
♦ Телефонувати до «швидкої» за номером 103
♦ Спробувати викликати блювоту
♦ Промити шлунок теплою водою
♦ Стежити за водно-сольовим балансом, бо діарея та блювота передусім небезпечні ризиком швидкого зневоднення. Якщо доступу до аптечних засобів нема, постійно пийте розчин води, солі та цукру
♦ Прийняти сорбенти
Після появи симптомів не можна вживати молочні та кисломолочні продукти, алкоголь, оскільки вони прискорюють потрапляння токсинів у кров.
Експерти рекомендують також обов’язково зберегти залишки грибів або приготовлених із них страв, аби прискорити лабораторну діагностику отруєння і призначення лікування.