Як вибрати кросівки для бігу?

663 0

Ми у соцмережах:

Як вибрати кросівки для бігу?

Біг — це чудове спортивне навантаження на організм. Ті щасливчики, що полюбляють бігати зранку чи після робочого дня, точно не скаржаться на дефіцит ендорфіну у крові. Як наслідок гарне самопочуття, відмінний настрій та підкачані ноги і ягодиці. Переваг, які дарує навіть невеличка пробіжка, дуже багато. Тим, хто лише планує ввести новий ритуал у своє життя, варто запастися двома речами: оптимізмом і якісними кросівками. Про те, як вибрати кросівки для бігу і йтиметься у даній статті.

Корисні поради щодо вибору бігових кросівок

Перш за все, потрібно пояснити одну річ: не існує кросівок, які ідеально підходять для кожного бігуна. Однак можна знайти ідеальне взуття, що підійде саме вам! Більшість починаючих спортсменів в першу чергу замислюються над тим, якого бренду має бути пара. Звісно, що краще орієнтуватися на вузькопрофільних виробників, що спеціалізуються на спортивних речах. Наприклад, каталог New Balance пропонує доволі бюджетні кросівки, для чоловіків і жінок, і такі, що відповідають абсолютно всім необхідним критеріям. Отож, з чого починати свій вибір.

Кросівки мають бути для бігу

Досить банальна порада, однак інколи люди не бачать різниці між тими чи іншими моделями. Здавалося б стандартна пара спортивного взуття, чому б не купити. І це перша помилка. Кросівки для бігу можуть виглядати як звичайні кросівки, але в них є певні технології та особливості дизайну, які допоможуть вам комфортніше бігати. На відміну від іншого спортивного взуття, бігові кросівки призначені для запобігання травм під час повторюваних рухів, оскільки вони володіють спеціальною амортизацією і деякими конструктивними особливостями, що допоможуть вам рухатися вперед швидше і простіше.

Орієнтуємось на локацію пробіжки

Ви б хотіли бігати по асфальту і твердому рівному покриттю на кшталт бігової доріжки, чи все таки надаєте перевагу бездоріжжю або трав'янисті місцевості?

Для першого варіанту підійдуть звичайні вуличні моделі з гладкою підошвою. В таких кросівках можна бігати у парку, у спортзалі, на гравійних доріжках і тому подібне. Для бездоріжжя вибирайте трекінгові моделі, що є більш зносостійкими та мають спеціальну підошву, яка забезпечує необхідну амортизацію і зчеплення з нерівною поверхнею.

Таке взуття добре поводиться на бездоріжжі, але на асфальті воно стає занадто жорстким і гумові заглушки на підошві можуть швидко відірватися.

Є й спеціальне універсальне взуття, що підходить і для бездоріжжя, і для ідеально рівної поверхні. Коштують такі моделі трішки дорожче, однак цілком виправдовують свою ціну.

Правильна підгонка взуття — це важливо

Погано підігнане взуття для бігу не тільки викличе біль, але і може призвести до травм.

Кілька порад:

— Ноги мають тенденцію збільшуватись та набрякати протягом дня і коли ви біжите. Тому примірка взуття ввечері, буде найбільш точною. Так ви точно не купите тісну пару.

— Завжди купуйте пару, що має трішки запасу в довжині. Ідеально, якщо між пальцями і носиком взуття залишається сантиметр вільного простору.

— Взуття має зручно прилягати до стопи. Нога не повинна ні стискатися, ні провалюватися, чи тим паче “шльопати”. Деякі виробники спеціально потурбувалися про потенційних клієнтів з дуже вузькою або навпаки широкою ногою. На цей параметр слід звертати увагу.

— При ходьбі не повинно бути жодного тиску і тертя. Не надійтесь, що згодом взуття розтягується. До цього моменту ви наживете собі не один пухирець, і звісно ж про жоден біг не йтиме й мови.

Швидкість бігу має значення

Для різних видів бігу також розроблені різні типи взуття. Для більшості бігунів кращим вибором буде повсякденне взуття хорошої якості, що може витримати тренування загальною протяжністю до 700-800 кілометрів.

Для спортсменів, що орієнтуються на швидкий біг є спеціальні легкі моделі, що витримують близько 500 км такого тренування. Ну а якщо мова про гоночні кросівки, то їхня зносостійкість обмежується 200 кілометрами, однак вони надзвичайно легкі і мають мінімальну амортизацію.

І наостанок — матеріали

В жодному разі не можна купувати спортивні кросівки із не дихаючих матеріалів, на кшталт шкіри, замші чи еко-шкіри. Хоча якщо ви купуватимете спеціальні кросівки для бігу, то й не знайдете таких моделей. Поверхня взуття має бути дихаючою, стелька в ідеалі шкіряною, тоді нога менше пітнітиме. Із шкіри може бути виготовлений лише носок та задник, але не обов’язково.

Щодо ціни, то не завжди бюджетна вартість говорить про низьку якість виробу. Якщо обирати пару по вищезгаданим критеріям, то і відносно дешеві кросівки прослужать довго забезпечуючи зручність і комфорт. 

Біг — це здорово!

Фізична активність чудово впливає на здоров’я. МОЗ рекомендує бігати щодня починаючи з 5-10 хв на день і потім поступово збільшувати цей час тому, що тіло звикає. Біг гарно впливає на загальну тривалість життя, він не викликає навантаження на хребет і допомагає спалювати зайві калорії. Загалом, за 1 хвилину помірної пробіжки спалюється 7 калорій. (1)

Дорослій людині для гарного самопочуття та фізичного здоров’я, необхідно мінімум 150 хв активності на тиждень і біг — це відмінний варіант для більшості початківців.

  1. https://moz.gov.ua/article/health/jak-fizichna-aktivnist-vplivae-na-zdorovja-i-jaki-tipi-navantazhen-potribni-nam-schotizhnja


 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також