Як зекономити на теплі у багатоквартирному будинку?

1607 0

Ми у соцмережах:

Як зекономити на теплі у багатоквартирному будинку?

На оплаті послуг теплопостачання можна економити — 20-30%. Для цього у вашому будинку просто потрібно встановити тепловий лічильник. Його приблизна вартість — 60-120 тис. грн. Час, що потрібен для встановлення та оформлення документації, орієнтовно два місяці.

Після встановлення лічильника тепла на будинок власники квартир починають платити не за відвантажене за нормативами тепло (яке на шляху до будинку обігріло ще й теплотрасу), а за реально спожите. Вартість спожитого тепла потім розподіляється між квартирами за їхньою площею, за індивідуальними квартирними лічильниками, за розподілювачами тепла або за іншим алгоритмом, про який домовляються між собою власники квартир. Лічильник тепла фіксує реальний обсяг теплової енергії, використаної за певний час. Для споживача встановлення приладу обліку теплової енергії замінює систему оплати за нормативом на систему оплати за фактично спожите тепло. Як правило, в підсумку сума платежів виходить менша. Лічильник тепла на багатоквартирний будинок дуже рекомендується встановлювати разом із регулятором тепла. Регулятор тепла відповідно до заданих температурних та часових параметрів зменшуватиме або збільшуватиме витрату теплоносія, розповідає представник "Рівненського громадського контролю" Сергій Герук: — Це дає економію тепла 20-25%. Є лічильники імпортні й вітчизняного виробництва. Сам лічильник поєднує у собі кілька функцій, все залежить від комплектації. Але суть його основної роботи у тому, що при досягненні заданої температури у приміщенні відключається подача теплоносія з центрального опалення (ЦО) і включається внутрішня циркуляція. Окрім цього, встановлюється рівномірне розподілення тепла по будинку. Коли температура знижується до нижнього допустимого рівня, вмикається теплоносій від ЦО через тепловий лічильник. За рахунок раціонального використання тепла і виникає енергоефективність процесу опалення. Як це зробити?

1. Все починається із розмови сусідів між собою. Якщо співвласники квартир багатоповерхівки домовилися про встановлення будинкового лічильника, потрібно вибрати людину, яка візьме на себе роль організатора процесу. 2. Будинок вибирає підрядника на встановлення лічильника. 3. Будинок отримує технічні умови для встановлення лічильника у своєму будинку від теплопостачальника. 4. Підрядник на встановлення лічильника розробляє індивидуальний проект, рекомендує тип лічильника, регулятора погоди або регулятора тепла. На цьому етапі потрібно вибрати модель лічильника. 5. Підрядник на встановлення лічильника погоджує робочий проект у теплопостачальника та в Енергонагляді. 6. Мешканці будинку збирають гроші на купівлю і встановлення вибраного і погодженого лічильника і регулятора. 7. Підрядник купує і монтує лічильник і регулятор. 8. Організовується зустріч представника мешканців будинку, управляючої компанії будинку, теплопостачальника і підрядника з монтажу лічильника. Теплопостачальник пломбує лічильник. 9. Підрядник запускає лічильник. 10. Будинок розраховує, який відсоток вартості спожитого тепла платитиме кожна квартира залежно від її площі, або приймає до уваги наявність індивідуальних лічильників тепла у квартирах. 11. Складається договір на розрахунок за тепло на основі даних лічильника із теплопостачальником. 12. Тепер мешканці будинку платять тільки за спожите ними тепло. 13. Повірка лічильника відбувається в середньому через 4 роки, це варіюється залежно від моделі лічильника.
Особливу увагу варто звернути на деякі деталі, зокрема, лічильник повинен бути занесений в Державний реєстр засобів вимірювальної техніки. Необхідно передбачити кошти на обслуговування лічильника та регулятора в процесі експлуатації. У результаті встановлення лічильника тепла теплопостачальник втрачає частину прибутку. Тому слід бути готовим до опору з його боку та, за необхідності, залучати до процесу фахових правників. Найбільша економія відбувається, коли опалювальний сезон уже розпочався, але на вулиці ще досить тепло. Загальна економія теплової енергії становить, залежно від типів будинків та теплових мереж, від 15% до 35%.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також