Які плани на «Русану»?

3018 0

Ми у соцмережах:

Які плани на «Русану»?

Що буде із старою двоповерховою будівлею на розі вулиць 16 Липня та Драгоманова? Раніше туди залюбки завертали на вареники та свіже пиво. Однак уже багато місяців будинок виглядає закинутим, двері на замку, а вікна темні. А коли подібна будівля простоює без господаря, спадає на думку, що стояти їй залишилося не дуже довго.

 Богдан Лимар, колишній орендар будівлі на вул. 16 Липня, 59:
— Цю будівлю ми взяли в оренду в міської влади ще 1992-го. Вона була в аварійному стані, мешканці звідти виселилися. За цей час кілька разів ремонтували, поставили котел на альтернативному паливі. Так-сяк протримали її «на плаву» понад двадцять років. За цей час там розміщувалося багато чого: офіс Ради підприємців міста (яку я тоді очолював), офіс товариства «РІКО», кафе-бар «Русана», навіть сатиївське пиво колись продавали. Кілька років тому здали цю будівлю в суборенду під піцерію, однак суборендар вчасно і в повному обсязі платити не поспішав — так і розійшлися з ним. А коли звернулися до міського голови з проханням дозволити внести невід'ємні поліпшення, щоб потім можна було ту будівлю приватизувати, то отримали відмову. Чому — не знаю. Свої думки з цього приводу маю, але ділитися ними не буду. Тому торік вирішив розірвати договір оренди з міською владою, бо оренда й так почала влітати «в копієчку» — за близько 300 кв. метрів сплачували щомісяця десять тисяч гривень. Більше за неї братися не хочу. Які у влади на будівлю плани, можу лише здогадуватися. Що цікаво, правонаступнику «Русани» (де засновницею і керівником є Тамара Лимар) — товариству «Русана Плюс» такий дозвіл на невід'ємні поліпшення дали. Але згідно з єдиним держреєстром, засновником та директором цього іншого товариства є рівнянка Анна Гуц, а розмір її внеску до статутного фонду… 11 копійок. За словами начальника управління комунальною власністю Наталії Поліщук, термін оренди будівлі товариством спливає аж 2022 року.

Володимир Хомко, міський голова Рівного:
— Так, ми дали дозвіл на внесення невід'ємних поліпшень, щоб зберегти цю будівлю. Вірогідно, що вона увійде у список історичних будівель міста, і той, хто буде власником, уже не зможе її використати ніяк, крім робити з неї те, що є. Цінність вона представляє для тих, хто збереться знести її і будувати там дев'ятиповерхівку, але завдяки плану це зробити буде неможливо. Але питання це двояке. От якщо уявити, що цей історико-архітектурний опорний план зробили б років 15 тому — коли ще був живий мій попередник Віктор Чайка і він не зміг би знести оті старі будиночки на Соборній, то я би в тому місці не хотів би жити.

Галина Данильчук, співробітник обласного краєзнавчого музею:
— Старих документів, які би могли підказати, що саме раніше знаходилося у тому будинку і хто там жив, я не бачила. Але можна припустити, що він того самого віку, що й рівненська гімназія і що там якраз міг проживати її директор. Тому й вулиця в ті часи мала назву Директорської. Тобто це найстаріший будинок на цій вулиці, і було б дуже шкода його втратити.


Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також